Rusya’da aşırı soğuk ve kardan dolayı 15 bin ren geyiği öldü

Rusya’nın Yamal-Nenets otonom bölgesinde aşırı soğuk ve kar nedeniyle en az 15 bin ren geyiği telef oldu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da aşırı soğuk ve kardan dolayı 15 bin ren geyiği öldü

Rusya’nın Yamal-Nenets otonom bölgesinde aşırı soğuk ve kar nedeniyle en az 15 bin ren geyiği telef oldu. Yamalski, Tazovski, Purovski ve Nadim bölgelerinde aşırı soğukların devam ettiği, daha fazla ren geyiğinin ölebileceği belirtiliyor. Bölgede ren geyiklerinin önemli bir kısmı doğal yaşamda hayatlarını sürdürüyor.

Yamal-Nenets otonom bölge yönetimi basın merkezinden yapılan açıklamada, kar kalınlığının geyiklerin boylarını aştığı, hasta ve yavru geyiklerin yiyecek bulmalarının imkansız hale geldiği kaydedildi.

Bölge yetkilileri bir metrenin üzerindeki kar nedeni ile beslenmelerinin imkansız hale geldiği ve bahar göçlerinin başlamasının ardından ölümlerin artabileceği uyarısı yapıyor.

Ren geyiklerinin ölümünü önlemek için yetkililer harekete geçti ve doğal yaşamda bulunan geyiklere gıda ve sağlık desteği vermeye başladı. Ancak bölgede yaşam koşullarının zor olması yardım çalışmalarını da olumsuz etkiliyor.

Ren geyikleri popülasyonu açısından 1998’de de benzer bir kıyım olmuş, kısa sürede yeniden çoğalarak eski sayılarını da aşmışlardı.

Yamal-Nenets otonom bölgesinde 700 bin civarında ren geyiği bulunuyor. Buradaki popülasyon Rusya genelinin yüzde 53’ünü, dünyanın da yüzde 35’ini oluşturuyor.
CİHAN

Yorumlar