Rusya ve ABD, Ukrayna’da federal çözümü destekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Paris’te ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ukrayna krizini ele aldı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve ABD, Ukrayna’da federal çözümü destekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Paris’te ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ukrayna krizini ele aldı. Görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenleyen bakanlar, Ukrayna krizinin federal bir anayasa ile çözülmesini destekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ülkenin doğusu ile batısı arasında farklı yaklaşımlar olduğunu, doğunun Kiev’de iktidara gelen aşırı milliyetçi yönetimin meşruiyetini kabul etmediğini, azınlıkların ve diğer farklı yapıların haklarının korunabilmesi için federal bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise Rusya’nın önerdiği federal yapı ile ilgili değişime Ukrayna yönetiminin karar vermesi gerektiğini belirtti. Rusya’nın Kırım’daki tutumunun meşru olmadığını yineleyen Kerry, korku ve gözdağı oluşturduğu gerekçesi ile Moskova’dan Ukrayna sınırında bulunan ordularını da çekmesini istedi.

ABD ve Rusya’ya göre Ukrayna krizi diplomatik yollarla çözüme kavuşturulmalı.

Ukrayna’nın geleceği konusunda halkın karar vermesi ile ilgili Kerry ile hemfikir olduklarına değinen Lavrov, “Kiev yönetimi tüm bölgelerin anayasal reform talebine saygı duymak zorunda.” dedi. Rus bakana göre böylece Ukrayna’nın tek devlet olarak kalabileceğini, aksi durumda Ukraynaca konuşan batı ile Rusça konuşan doğu arasında derin bir bölünme yaşayacağı uyarısında bulundu.

Taraflar Ukrayna’nın geleceği ile ilgili somut bir anlaşma konusunda mutabakata varamazken, Lavrov görüşmeyi yapıcı olarak değerlendirdi.

Kırım’ı Rusya’ya kaptırmanın şokunu yaşayan Ukrayna’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri 25 Mayıs’ta yapılacak. Siyasi uzmanlara göre, Turuncu Devrim’in sembol ismi Yulia Timoşenko yerine, ‘çikolata kralı’ olarak bilinen Petro Poroşenko’nun kazanma ihtimali yüksek. CİHAN

Yorumlar