Rusya, Ukrayna’yı iflastan kurtardı, yıllık katkı 7 milyar dolar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in katılımı ile dün Moskova’da gerçekleşen hükümetler arası toplantıda imzalanan 14 anlaşma ile Rusya’nın Ukrayna ekonomisine yıllık katkısının 7 milyar doları bulacağı ifade e.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Ukrayna’yı iflastan kurtardı, yıllık katkı 7 milyar dolar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in katılımı ile dün Moskova’da gerçekleşen hükümetler arası toplantıda imzalanan 14 anlaşma ile Rusya’nın Ukrayna ekonomisine yıllık katkısının 7 milyar doları bulacağı ifade edildi.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, yaptığı değerlendirmede, “Anlaşma imzalanmamış olsa Ukrayna’yı ne bekliyordu? Cevap çok açık – iflas ve sosyal çöküş…” değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgazda üçte bir oranında fiyat indirimine giden Rusya, Ukrayna devlet şirket tahvillerine de 15 milyar dolar civarında yatırım yapacak. AB yanlısı eylemcilerin meydanları doldurduğu bir günde yapılan anlaşma ile Rusya, Ukrayna’ya dolaylı olarak 15 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

Ukrayna parlamentosunda konuşan Azarov, Putin ve Yanukoviç’in imzaladığı anlaşmaları tarihi olarak değerlendirdi, Ukrayna ekonomisi açısından tek alternatif olduğunu hatırlattı. Azarov, “Bu Ukrayna halkına yeni yıl hediyesi…” dedi.

AB ile işbirliği anlaşmasının askıya alınmasını da savunan Azarov, bu vesile ile Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF) mantıklı olmayan şartlarda vereceği krediden de kurtulduklarını söyledi. Kiev Özgürlük Meydanı’nda toplanan muhaliflere seslenen Azarov, “İmzalanan anlaşma Ukrayna ekonomisi açısından olumlu bir perspektif sağlıyor. Bugün hiç kimse Ukrayna ekonomisini ve istikrarı tehdit edemez. Hükümet hiç kimsenin ülkeyi istikrarsızlaştırmasına izin vermeyecek..” dedi.

Gazprom’dan gelen açıklamalarda yıllık kaybın 3,5 milyar dolar civarında olduğu belirtilirken, bazı uzmanlara göre sevkiyatta yaşanacak artış kaybın düşmesini sağlayabilir.

Ukrayna Enerji Bakanı Eduard Stavitski ise yaptığı değerlendirmede Gazprom’la yenilenen anlaşmanın ülkeye yıllık katkısının 7 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. 2009’da eski başbakan Yulia Timoşenko’nun imzaladığı anlaşma revize edilerek bin metreküp doğalgaz için 400 dolar civarında olan rakam 268 dolara çekildi.
CİHAN

Yorumlar