“Rusya, Türkiye’nin en güvenilir ortağı”

Rusya ve Türkiye arasında gelişen ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler medya alanına taşınıyor. Türkiye ve Rusya’dan onlarca basın mensubu Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (RGGU) bir araya...

Google Haberlere Abone ol
“Rusya, Türkiye’nin en güvenilir ortağı”

Rusya ve Türkiye arasında gelişen ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler medya alanına taşınıyor. Türkiye ve Rusya’dan onlarca basın mensubu Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (RGGU) bir araya geldi.

“Asya ile Avrupa Arasında Medya Köprüsü” başlığı ile toplanan forum 6-7 Haziran tarihlerinde iki ülke medya ilişkilerini masaya yatırıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Başkanı Mihail Meyer, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, MedyaSoyuz Başkan Yardımcısı Yelena Zelinskaya, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Rusya-Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı İldar Gilmutdinov, RGGU rektörü Efim Pivovar açılış konuşması yaptı.

Rusya ve Türkiye arasında her alanda ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerine değinen Meyer, “İkili ilişkilerimiz gelişiyor. Karşılıklı verimli işbirliğine önem veriyoruz. Bu tür forumların ve sivil toplumlar arasında işbirliğinin ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Rusya, doğu, Asya ve Türkiye ile ilişkilere çok önem veriyor. Bu forumun da ilişkilerimizin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Rusya ve Türkiye arasında parlamentolar arasında ve diğer alanda ilişkilerin sürekli geliştiğine değinen Gilmutdinov, “İki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel alanda ilişkiler hızla artıyor. Rusya’nın en güvenilir ortaklarından biri Türkiye’dir. Rusya ve Türkiye arasında bölgeler arası ilişkiler de gelişiyor.” ifadelerini kullandı.

MEDYA OLMADAN SİYASİ VE TİCARİ İLİŞKİLER YETERLİ DEĞİL

MedyaSoyuz Başkan Yardımcısı İgor Malov farklı ülkeler arasında diyalogun önemli olduğunu, siyasi ve ticari alanda artan ilişkilerin medya olmadan yürümeyeceğini kaydetti. Yeni Medya’nın ortaya çıkması ile birlikte gazetecilik yaygın bir meslek haine geldiğini ve öneminin de düştüğünü vurguladı. Suriye, İran, Ukrayna gibi uluslar arası sorunlar nedeni ile enformasyon savaşlarının yaşandığını kaydeden Malov, “Gazetecilik zor bir meslek oldu. Bloglar öne çıktı. İnsanlar blog okuyor. Bu durumda gazeteciliğin kalitesi düşüyor. Bu da önemli bir sorun.” uyarısında bulundu.

Ünlü Rus gazeteci Nikolay Svanidze Rusya ve Türkiye arasında tarih, kültür ve diğer alanlarda canlı bir köprü olduğunu vurguladı. Rusya ve Türkiye’nin birbirine çok benzediğini ifade eden Svanidze, “Bilgi akışı kitleleri etkiliyor. Devlet ve farklı medya kuruluşlarının sorumlu davranması çok önemli.” ifadelerini kullandı.

RGGU, MedyaSoyuz, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ve Türk-Rus Kültür Merkezi’nin birlikte organize ettiği forumda, “Rusya Medyasında Türkiye, Türkiye Medyasında Rusya algısı”, “Okuyucu kitle araştırmaları”, “Çok kültürlülük ve birlikte yaşama pratiğinde medyanın rolü”, “Sivil toplum kuruluşları ve medya ilişkileri” başlıkları ile oturumlar gerçekleşiyor. Katılımcılar oturumlar sonunda ortak bir bildiri de kabul edecek. CİHAN

Yorumlar