Rusya, Suriye’ye kimyasal temizlik için 10 uçak dolusu malzeme gönderdi

Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi karşılığında dış askeri müdahaleyi önleyen Rusya, kimyasal silahların Suriye’den çıkarılması için çok sayıda teknik malzeme gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Suriye’ye kimyasal temizlik için 10 uçak dolusu malzeme gönderdi

Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi karşılığında dış askeri müdahaleyi önleyen Rusya, kimyasal silahların Suriye’den çıkarılması için çok sayıda teknik malzeme gönderdi. Rusya ile Suriye’nin Lazkiye kenti arasında kurulan hava köprüsü ile yaklaşık 10 uçak dolusu malzeme bölgeye ulaştırıldı. Malzemeler arasında 75 kamyon ve diğer teknik malzemeler yer alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 18-20 Aralık tarihlerinde gerçekleşen operasyonla ilk sevkiyatın tamamlandığını, önümüzdeki dönemde de gerekli malzemelerin ulaştırılmasının devam edeceğini söyledi.

Şoygu verdiği bilgide, “Uçaklarla 50 adet Kamaz ve 25 adet Ural tip özel kamyon Suriye’ye gönderildi. Su tankları, arazi mutfağı, ekiplerin kullanımı için çadır ve diğer malzemeler sevkiyat listesinde yer aldı.” dedi.

Rusya Savunma Bakanı, bölgeye ulaştırılan malzemelerin Suriye’nin kimyasal silahlarının Lazkiya limanına taşınmasına yardımcı olacağını belirtti.

Rusya’nın Sesi Radyosu’na konu ile ilgili bilgi veren Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Azamat Kulmuhametov, “Rusya ile Lazkiye arasında kurulan hava köprüsü etkin bir şekilde çalışmaya başladı. Şimdiye kadar 10 uçuş gerçekleşti. Özel teçhizat ve ekipmanların hava yolu ile transferi önümüzdeki günlerde de sürecek.” ifadelerini kullandı.

Rusya, Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesine yönelik Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün onayladığı planın uygulanmasına lojistik destek sağlıyor.

Plan kapsamında Lazkiye’ye getirilecek zehirli kimyasalların bulunduğu konteynerler, Norveç ve Danimarka’ya ait gemilerle İtalya limanlarında imha işleminin yapılacağı Cape Ray’a yüklenecek ve açık denizlerde imha edilecek. Suriye’de kalan kısım ise 2014 ortasına kadar bulundukları alanda etkisiz hale getirilecek.

Rusya ve ABD’nin öncülüğünde hazırlıkları süren Suriye krizinin çözümüne yönelik ikinci Cenevre konferansı ise 22 Ocak’ta yapılacak. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genadi Gatilov, İran’ın katılımı dışında ABD’li ortakları ile konferans katılım listesi konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Rusya, konferansta alınacak kararların uygulanmasında İran’ın desteğinin zorunlu olduğunda ısrar ediyor. Türkiye dahil konferansa 26 ülkeden delegelerin katılması planlanıyor. CİHAN

Yorumlar