Rusya: Kiev’de yaşanan “keskin nişancı skandalı” halının altına süpürülemez

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 21 Şubat’ta sağlanan anlaşma sonrası Kiev Meydan’ında keskin nişancıların iki tarafa da ateş ederek, ölümlere neden olduğu ve iktidarın devrilmesini sağladığı yönündeki iddiaların halının altına süpürülemeyeceğini sö.

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Kiev’de yaşanan “keskin nişancı skandalı” halının altına süpürülemez

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 21 Şubat’ta sağlanan anlaşma sonrası Kiev Meydan’ında keskin nişancıların iki tarafa da ateş ederek, ölümlere neden olduğu ve iktidarın devrilmesini sağladığı yönündeki iddiaların halının altına süpürülemeyeceğini söyledi.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojidin Aslov’la görümesi sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Keskin nişancı iddialarının mutlaka araştırılması gerekiyor. Zannediyorum, bu konu halının altına süpürülerek kapatılamaz…” dedi.

Ukrayna’da eski iktidar yanlısı bir istihbarat elemanı Youtube üzerinden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet arasındaki görüşmeyi yayınladı. İkili 18-23 Şubat tarihlerinde Meydan’da yaşanan ölümlü olayların muhalefetin kiraladığı keskin nişancılar tarafından yapıldığını konuşuyor. Paet, keskin nişancıların muhalefet tarafından kiralanmış olabileceğinin ağırlık kazandığını ifade ederken, Ashton da, bunu ilk kez duyduğunu ve mutlaka araştırılması gerektiğini belirtiyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na konunun araştırılması için başvurduklarını kaydeden Lavrov, “Burada adaletin ortaya çıkmasını istiyoruz. Uzun süredir yalan söyleniyor. Bu yalanlarla Avrupa ve dünya kamuoyu yanlış yönlendiriliyor.” eleştirisi getirdi.

Kiev’de iktidara gelen yeni hükümetin büyük çoğunlukla radikal ırkçı gruplardan oluştuğunu iddia eden Lavrov, “Kiev’de iktidara gelen geçici hükümet bağımsız değil. Silahlı saldırı ile iktidarı ele geçiren radikal gruplara dayanıyor… Kiev’i sıklıkla ziyaret eden Batılı partnerlerimizin bunu bilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da durumun zor olduğunu, kamu düzeni ve devlet kontrolünün sağlanamadığını iddia eden Rusya Dışişleri Bakanı, Kiev, Ukrayna’nın diğer kentleri ve Rusya ile komşu bölgelerde tehditlerin olduğunu belirtti.

“RUSYA’YA YAPTIRIM ABD’Yİ VURAN BUMERANG OLUR”

Rusya Dışişleri Bakanı akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde de Rusya’ya yaptırımlar konusunda uyarıda bulundu. Kerry’nin inisiyatifi ile gerçekleşen telefon görüşmesinde, Lavrov yaptırımların “ABD’yi de vuracak bir bumerang” olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne müdahalede bulunduğu gerekçesi ile Rusya’ya yaptırım uygulanacağını açıkladı. Ukrayna’da tansiyonun yükselmesinde etkili olan Rus yetkililerle ilgili vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması yönünde bir paket hazırlanıyor. CİHAN

Yorumlar