Rusya, ABD’ye tren nükleer füzelerle karşılık verecek

ABD’nin 'Küresel Acil Saldırı Programı'na Rusya raylar üzerinde hareket eden nükleer füzelerle karşılık verecek.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, ABD’ye tren nükleer füzelerle karşılık verecek

ABD’nin 'Küresel Acil Saldırı Programı'na Rusya raylar üzerinde hareket eden nükleer füzelerle karşılık verecek. Rusya, ABD’nin füze kalkanı programına devam etmesi nedeni ile nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerini, Avrupa ve güney sınır bölgelerine kaydırdı.

Rusya Stratejik Füze Gücü Komutanı Sergey Karakayev, "Savunma Bakanlığı konu ile ilgili raporu başkanlığa sundu. Kremlin de gerekli çalışmaların yapılması için ilgili kurumlara emir verdi." ifadelerini kullandı. Çalışmalar, denizden fırlatılan Bulava nükleer füzelerini de geliştiren Moskova Termal Teknoloji Enstitüsü tarafından gelecek yılın ikinci yarısında başlatılacak.

Karakayev, uzmanların Amerikan sistemini incelediğini, tren yolu hatları boyunca hareket edebilen füze sitemlerinin gelişiminin isabetli olacağına karar verildiğini belirtti.

Rusya savunma sanayinin gelişiminden sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin bir hafta önce yaptığı açıklamada, "Amerikalı liderler saldırı yapmaları durumunda, bizim de nükleer silahlarla cevap vereceğimizi akıllarında tutmalılar…" uyarısında bulunmuştu.

Rusya ve ABD arasında 2011’de imzalanan nükleer silahlarda indirim anlaşmasının, tren yollarında hareketli nükleer füzelerin geliştirilmesini kapsamadığı kaydediliyor.

ABD Küresel Acil Saldırı Programı, çok hızlı hareket eden uzun menzilli füzelerle ilk nükleer saldırıyı imha etmeyi planlıyor.

Rusya, Sovyetler Birliği döneminde aktif olarak kullanılan tren nükleer füzeleri 2005’de devre dışı bırakmıştı.

Karakayev, hafta başında yaptığı açıklamada da stratejik nükleer güç için 1500 adet başlığa ihtiyaç olduğunu ifade etmişti. Rusya, 2014-2016 arasında nükleer silahların gelişimi için 1,4 milyar dolar ayırmış durumda. CİHAN

Yorumlar