Rus oligark Hodorkovski’ye üçüncü dava gündemde

Kremlin karşıtı Rus oligark Mihail Hodorkovski’ye 10 milyar dolar parayı yurt dışına kaçırdığı iddiası ile yeni dava açılabilir.

Google Haberlere Abone ol
Rus oligark Hodorkovski’ye üçüncü dava gündemde

Kremlin karşıtı Rus oligark Mihail Hodorkovski’ye 10 milyar dolar parayı yurt dışına kaçırdığı iddiası ile yeni dava açılabilir. Interfax’a açıklamada bulunan kaynaklar, eski Yukos petrol şirketi sahibi Hodorkovski’nin suçlu bulunması durumunda ek 7 yıl daha hapis cezası alabileceğini belirtti.

Halen yurt dışında bulunan Biruce Misamore ve Steven Theede gibi 18 eski Yukos yöneticisi yeni iddiada suçlananlar arasında. Kaynağa göre şirketten kaçırılan 10 milyar dolar, Hodorkovski’nin ikinci davada mahkumiyet aldığı 1 trilyon rublenin dışında bir rakam.

Moskova kent mahkemesi 2011’de toplam 14 yıl olan hapis cezasını 13 yıla indirmişti. Hodorkovski’nin mahkumiyeti Yukos davasından tutuklandığı 2003’den bu yana devam ediyor. Hodorkovski’nin tutukluluğu Ağustos 2014’de sona erecek. Ortağı Lebedev ise Mayıs 2014’de serbest kalacak.

Rus oligark masum olduğunu, Kremlin’in siyasi nedenlerle kendisini ve iş arkadaşı Platon Lebedev’i mahkum ettirdiğini savunuyor. Hükümete göre ise dava sadece suçla ilgili.

Soruşturma Komisyonu yeni dava ile ilgili açıklama yapmazken, Hodorkovski’nin savunma avukatı da müşterisinden konu ile ilgili herhangi bir talep gelmediğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile hazırlanan genel af çalışmasının ise Hodorkovski ve Lebedev’i kapsaması beklenmiyor.
CİHAN

Yorumlar