Rus füze fırlatıldıktan sonra arıza yaptı, uydu düştü

Baykonur Uzay Üssü’nden gece saatlerinde fırlatılan Proton-M taşıyıcı füze kısa bir süre sonra arıza yaparak düştü. Rusya’nın iletişim alanında önemli bir avantaj sağlaması beklenen Express AM4R uydusu ise yörüngeye yerleştirilemedi.Proton-M...

Google Haberlere Abone ol
Rus füze fırlatıldıktan sonra arıza yaptı, uydu düştü

Baykonur Uzay Üssü’nden gece saatlerinde fırlatılan Proton-M taşıyıcı füze kısa bir süre sonra arıza yaparak düştü. Rusya’nın iletişim alanında önemli bir avantaj sağlaması beklenen Express AM4R uydusu ise yörüngeye yerleştirilemedi.

Proton-M taşıyıcı füze MSİ 01:42’de fırlatıldı. Ancak füzenin atmosferin üst tabakasını geçerken üçüncü kademesinde arıza yaşandı. Fırlatmadan 9 dakika sonra füze kontrolden çıktı.

Roscosmos Başkanı Oleg Ostapenko ise yaptığı açıklamada, “İlk verilere göre roket ve uydu atmosferde tamamı ile yandı. Bu Çin toprakları üzerinde oldu. Dünyaya herhangi bir parça düşmedi.” dedi.

İletişim uydusu Express AM4R 2006’dan bu yana Avrupalı şirket EADS Astrium tarafından üretilmişti.

Rusya’nın Federal Uzay Programı kapsamında Avrupa şirketi EADS Astrium tarafından yapılan füzenin, 1 milyar rubleye (28,5 milyon dolar) mal olduğu belirtildi.

Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

CİHAN

Yorumlar