Radikal gruplar, Almanyalı Türkleri savaşa sürüklüyor

Radikal grupların kandırması sonucu Suriye’ye savaşmaya giden Almanyalıların sayısı 320’yi buldu. Bavyera İçişleri Bakanlığı, Bavyera’dan 30 kişi gittiğini ve bunların yarısının Türk olduğunu açıkladı.Aileleri dikkatli olmaya...

Google Haberlere Abone ol
Radikal gruplar, Almanyalı Türkleri savaşa sürüklüyor

Radikal grupların kandırması sonucu Suriye’ye savaşmaya giden Almanyalıların sayısı 320’yi buldu. Bavyera İçişleri Bakanlığı, Bavyera’dan 30 kişi gittiğini ve bunların yarısının Türk olduğunu açıkladı.

Aileleri dikkatli olmaya çağıran bakanlık, broşür yayınlayarak gençleri suça bulaşmadan Selefiler’den korumayı amaçlıyor.

Almanya'da radikal gruplar tarafından kandırılarak 'cihat' adı altında Suriye'ye savaşa götürülen Harun P. isimli bir şahsın Almanya dönüşünde tutuklandığı bildirildi. Konu hakkında açıklama yapan Bavyera İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriye savaşına çekilen Almanyalıların sayısının 320'ye ulaştığını ve bunların arasında Türklerin de olduğunu kaydetti.

Federal Savcılık tarafından yapılan basın açıklamasında ise savcılığın 23 Mayıs 2014 tarihinde Harun P. isimli 26 yaşındaki Alman vatandaşı hakkında Federal Mahkeme'nin nöbetçi hakimine tutuklama kararı çıkarttığı kaydedildi. Savcılık söz konusu şahsın 'Junud Al-Sham' adlı terör örgütünün üyesi olduğundan şüphelenildiğini ve bu kişi hakkında diğerleri ile birlikte adam öldürme ve adam öldürmeye teşebbüs etme suçlamalarında bulunulduğunu duyurdu.

Savcılık, Münih'te ikamet eden P. hakkında yapılan soruşturmalarda, şahsın 2013 Eylül ayı sonlarında Suriye'ye gittiğinin ve iki ay içinde terörist gruba katıldığının tespit edildiğini açıkladı. Savaş talimi aldığı ve ağır silah kullandığı tahmin edilen P.'ye ilk olarak nöbet tutma görevi verilmiş.

P.'nin bu yılın başlarında da diğer terör örgütü gruplarının da katıldığı bir saldırıda yer alıp Halep kentindeki merkez hapishaneden 300 tutukluyu kaçırdığı dile getiriliyor. Bunun dışında P.'nin katıldığı terör örgütü yetkililerine, Almanya'da ikamet eden 16 yaşındaki bir kadının Suriye'de iki akrabası olduğunu, bu kişilerin kendilerini ihbar edeceklerinden korktuğu için öldürmeleri gerektiği yönünde bilgi verdiği iddia ediliyor.

Mart ayı sonunda henüz bilinmeyen bir nedenle Suriye'yi terk eden P., 1 Nisan günü Prag Havalimanı'nda tutuklandı ve hakkında tutuklama kararı çıkarılarak Münih kentine gönderildi. 22 Nisan günü Federal Savcılık soruşturmayı devralırken, P.'nin gözaltında tutulduğu açıklandı.

BOMBA VE SİLAH EĞİTİMİ

Suriye'ye giden Almanyalıların hepsinin geri döndüğü bilgisini paylaşan bakanlık, bomba ve silah eğitimi almış bu 'terörist'lerin Almanya için büyük bir güvenlik sorunu oluşturduğunu duyurdu.

2009 yılından beri savaş bölgesine gidenlerin sayısının sürekli arttığına dikkat çeken yetkililer, bu kişilerin daha da radikalleşebildiklerini kaydetti.

Zor durumda kalan ailelere yardımcı olmak üzere Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nin 'Radikalleşmeye Karşı Danışma Merkezi' kurduğunu hatırlatan bakanlık, vatandaşların merkeze ulaşabileceklerini bildirdi. Selefilik hakkında bu yaz bir broşür yayınlamayı planlayan bakanlık, bu şekilde radikalleşmeye karşı gençleri bilgilendirmeyi hedefliyor ve ailelere de bu konuda dikkatli olmaları çağrısı yapıyor. CİHAN

Yorumlar