Putin’den Ukrayna’ya: IMF’den aldığınızı iç savaşta tüketmeyin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Uluslar arası Para Fonu (IMF) ya da diğer kredi kuruluşlarından para almasına karşı olmadığını, ancak bunu doğu bölgesindeki iç savaşta harcamamaları uyarısında bulundu.Latin Amerika...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den Ukrayna’ya: IMF’den aldığınızı iç savaşta tüketmeyin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Uluslar arası Para Fonu (IMF) ya da diğer kredi kuruluşlarından para almasına karşı olmadığını, ancak bunu doğu bölgesindeki iç savaşta harcamamaları uyarısında bulundu.

Latin Amerika seyahati sonrası Brezilya’da basın mensupları ile bir araya gelen Putin, “Biz her zaman Ukrayna halkını mali olarak destekledik. Elbette bir kısım oligark ya da hırsızlara desteğimiz olmadı. IMF fonları geleneksel olarak iç savaşın yaşandığı ülkelerde çekimser olur. Ben bunu doğru buluyorum. Ukrayna olayında bu gelenek değişti sanırım. Bir ülkede savaş varsa ve para başka bir amaç için verilmişse, o para başka yere gider...” dedi.

Ukrayna 2 yıllık istikrar programı çerçevesinde IMF’den 17 milyar dolarlık krediyi onaylatmış ve Mayıs ayında da 3,16 milyar dolarlık ilk dilimini almıştı. Kiev’in, Dünya Bankası, ABD ve AB fonlarından alacağı destekle birlikte toplam kredi miktarı 27 milyar dolara ulaşacak ve bu rakamın 14 milyar doları 2014’de Ukrayna’ya teslim edilecek.

Putin, IMF’den Ukrayna’ya verilen paranın sosyal ve ekonomik kalkınmada kullanılması konusunda denetim mekanizması oluşturmasını istedi ve bir kısım karanlık özel bankalar aracılığı ile hortumlanmaması önerisinde bulundu.

Ukrayna’ya verilen paranın önemli bir kısmının oligarkların kontrolündeki özel bankalara transfer edildiğini iddia eden Putin, “Bu para nerede? Kimin cebine girdi? Ne IMF ne de Ukrayna toplumunda bu konuda bir ipucu yok…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna’nın öncelikle askeri operasyonları durdurmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Putin, “Bundan sonra para verilebilir. İlk dilimde gönderilen paranın önemli bir kısmı dış borçların ödenmesinde kullanılacaktı. Örneğin Rusya’nın doğalgaz borcu gibi. Ancak biz bu ödemeden hiçbir şey alamadık…” dedi.

Rusya’nın 2013 başında verdiği milyar dolarların da Ukrayna’nın dış borcunu ödemek için harcanmadığını hatırlatan Putin, “Bizim paranın nereye gittiği büyük soru işareti.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ukrayna’yı sivil savaş ve ülkenin doğusunda “cezalandırıcı operasyon” için zorladığını vurgulayan Rus lider, bu politikanın başarısız olmaya mahkum olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar