Putin’den dörtlü görüşme: Ukrayna’da ateşkes süresi uzatılsın

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile telefonla görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna krizinin detaylı bir şekilde ele alındığı...

Google Haberlere Abone ol
Putin’den dörtlü görüşme: Ukrayna’da ateşkes süresi uzatılsın

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile telefonla görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna krizinin detaylı bir şekilde ele alındığı görüşmede, Rusya sınırına AGİT gözlemcilerinin gönderilmesi ve 30 Haziran’da dolacak ateşkesin de tekrar uzatılması istendi.

Görüşmenin uzun sürdüğü bilgisini paylaşan Kremlin, açıklamasında, “Liderler düzenli diyalog halinde olmanın önemine değindi ve Poroşenko’dan ateşkesin uzatılmasını talep etti.” ifadelerine yer verdi. Rusya-Ukrayna sınırında kontrol noktalarında AGİT gözlemcilerinin yer alması konusu değerlendirilirken, Putin, güneydoğu Ukrayna’ya acil insani yardımların ulaştırılmasına vurgu yaptı.

Doğu Ukrayna’da güvenlik ve istikrarın sağlanması açısından önemli ilerleme olduğuna işaret eden Merkel ve Hollande, Cuma günü Brüksel’de alınan kararlar çerçevesinde gelişmeleri değerlendireceklerini kaydetti. Rusya’ya 30 Haziran’a kadar süre tanıyan Brüksel, ilerleme sağlanamaması durumunda ek yaptırım uyarısında bulunmuştu.

Liderler Ukrayna ve AB arasında 27 Haziran’da imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasını da değerlendirdi. Ukrayna’da devrime ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına neden olan işbirliği anlaşmasını Gürcistan ve Moldova da imzaladı. Ukrayna’da ateşkese rağmen doğu bölgelerinde kısmen çatışmalar sürüyor. Kiev son 24 saat içinde Donbas’ta 5 askerin öldüğünü ve 17 askerin de yaralandığını açıkladı. CİHAN

Yorumlar