Putin, Ukrayna’ya askeri müdahaleyi Obama ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya parlamentosunun kendisine Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi vermesini müzakere etti.

Google Haberlere Abone ol
Putin, Ukrayna’ya askeri müdahaleyi Obama ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya parlamentosunun kendisine Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi vermesini müzakere etti. Kremlin’den yapılan açıklamada, görüşmenin ABD’nin inisiyatifi ile gerçekleştiği, Ukrayna’da yaşanan olağanüstü durumun çeşitli boyutları ile ele alındığı kaydedildi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin talebi üzerine Sivastopol’da bulunan Rus üssünden bir kısım askeri birliklerin bölgede kamu binaları ve stratejik noktalarda kontrol sağladığı ifade ediliyor. Uluslararası basında yer alan iddialara göre Rusya bölgeye 6 bin civarında asker gönderdi.

Telefon görüşmesinde ABD Başkanı Obama Rus ordusunun Ukrayna’ya gönderilmesi ile ilgili endişelerini dile getirirken, Putin de aşırı ırkçı grupların Kırım yönetimine karşı provokatif ve suç oluşturacak eylemlerine dikkat çekti.

Putin Ukrayna bölgesinde bulunan Rusya vatandaşlarının sağlık ve yaşamlarına yönelik gerçek bir tehdit olduğunu savundu. Putin Ukrayna’nın doğu bölgesinde ve Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde şiddetin yayılması durumunda bölgede çıkarlarını ve Rusça konuşan toplulukları koruma hakları olduğunu söyledi.

MEDVEDEV DE UKRAYNALI MESLEKTAŞI YATSENYUK’LA GÖRÜŞTÜ

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ise Ukrayna geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Kırım’da vatandaşlarının haklarını koruyacaklarını ifade etti. Medvedev görüşmede Ukrayna ile istikrarlı ve dostça ilişkileri sürdürmek istediklerine değindi.

Rusya Başbakanı, Federasyon Konseyi’nin Putin’e verdiği yetkiyi hatırlattı ve Rusya ordusunun gerekli görmesi durumunda harekete geçeceği uyarısında bulundu.

Diğer taraftan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Kırım’da bulunan askerlerinin milis gruplara dahil oldukları iddia ediliyor.
CİHAN

Yorumlar