Putin, Minsk’te; Avrasya Ekonomik Birliği için müzakereler sürüyor

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulması planlanan Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili teknik çalışmalar sürüyor. Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan...

Google Haberlere Abone ol
Putin, Minsk’te; Avrasya Ekonomik Birliği için müzakereler sürüyor

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulması planlanan Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili teknik çalışmalar sürüyor. Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Minsk’te bir araya geldi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Lukaşenko, anlaşmanın tamamı ile hazır hale gelmesi için Avrasya Ekonomik Birliği’nin kurulması ile ilgili anlaşmanın imzalanmasının ertelenmesini önerdi. Lukaşenko, “Müzakereler sırasında bir kısım konuların olduğu görülüyor. Anlaşmalar için 10 yıllık takvim kulağa hoş gelmiyor. Eğer biz bu önlemleri şimdi alamayacaksak, bu ortaya konmalı..” dedi.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin imzası için belirlenen takvime çok az zaman kaldığını hatırlatan Lukaşenko, enerji kaynakları dahil olmak üzere malların dolaşımında üç ülke arasında herhangi bir sınırlamanın olmamasının önemli olduğuna değindi. Malların üçüncü ülkelere taşınması ve üçüncü ülkelerden birlik içine girişi konusunda da çözülmeyen kalemler var.

Belarus Cumhurbaşkanı üç ülkenin oluşturduğu Gümrük Birliği’ne dahil olacak yeni ülkeler için özel statü verilmesi teklifine de karşı çıktı. Gümrük Birliği için hazırlıkları tamamlayan Ermenistan’ın bugün anlaşmayı imzalaması bekleniyordu.

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında ortaya çıkan sorunların çözümlenebilir olduğuna değinen Putin ise, “Uzmanların ince çözüm bulamadıkları konular var. Ben meslektaşlarımın ek çalışmalar yaparak kabul edilebilir çözümler bulunabileceği yönündeki fikirlerine katılıyorum.” ifadelerini kullandı.

600 sayfayı bulan taslak anlaşma için büyük çalışma yapıldığını hatırlatan Putin, “Bu doküman bize ilişkilerimizi derinleştirmek için bir fırsat daha veriyor. İşbirliğimizi geliştirmemiz ekonomilerimizin daha rekabetçi ve etkili olmasına katkı sağlıyor. 170 milyon nüfusun yer aldığı dev bir piyasa var.” bilgisini paylaştı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de üzerinde çalışılması gereken 3-4 konu olduğunu, bu konularda çözüm üretilebileceğine dikkat çekti.

Zirve ile ilgili değerlendirmede bulunan Avrasya Ekonomik Komisyonu İcra Kurulu Başkanı Viktor Hristenko Astana’da 29 Mayıs’ta yapılacak zirveye kadar anlaşmazlık olan tüm konuların çözülmesini planladıklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar