Putin: Kırım Tatarları pazarlık konusu olmamalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Tatarlarının Kiev ve Moskova arasında yaşanan tartışmalarda pazarlık konusu yapılmamasını istedi.Soçi’de Kırım Tatarlarından oluşan heyeti kabul eden Putin, “Bir konuyu sizin dikkatinize sunmak...

Google Haberlere Abone ol
Putin: Kırım Tatarları pazarlık konusu olmamalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Tatarlarının Kiev ve Moskova arasında yaşanan tartışmalarda pazarlık konusu yapılmamasını istedi.

Soçi’de Kırım Tatarlarından oluşan heyeti kabul eden Putin, “Bir konuyu sizin dikkatinize sunmak istiyorum. Biz federal, yerel ve bölgesel yönetimler olarak vatandaşlarımızın kendi topraklarında daha iyi bir yaşam içinde bulunmalarını garanti etmeye talibiz. Ancak biz hiçbir zaman Kırım Tatarlarını devletlerarası, özellikle de Rusya ve Ukrayna arasındaki tartışmalarda müzakere konusu yapmamalıyız.” dedi.

Geçmiş onlarca yıldır acı çeken insanları şimdi yeni bir tartışmanın içine itmenin kabul edilemez olduğunu kaydeden Putin, “Herkes şunu bilmeli ki, Kırım Tatarlarının çıkarları günümüzde Rusya ile ilişkilendi. Diğer üçüncü ülkeler Kırım Tatarlarını kullanarak kendi çıkarlarını savunmasını izin verilmemeli..” uyarısında bulundu. Rus lidere göre bu yöndeki gelişmeler sadece bölge halkına zarar verir.

Rusya’nın insanların sahip oldukları toprakların kendilerine ait olduğunu hissetmeleri için elinden geleni yapacağını kaydeden Putin, Kırım Tatarlarının katkısı olmadan, bu bölgenin gelişimi için burada yaşayan insanların katkısı olmadan verimli bir çalışma yapılamayacağına dikkat çekti.

Kiev’de iktidar değişiminin ardından Kırım ve Sivastopol’da referanduma gidilmiş ve bölgeler 21 Mart’ta Rusya’ya bağlanmıştı. 2 milyonun üzerinde nüfusun bulunduğu Kırım’da 300 bin civarında Kırım Tatarı yaşıyor.

Kırım Tatarları kültürel ve siyasi haklarını daha etkin bir şekilde kullanmak, Sovyetler Birliği döneminden kalan mülkiyetlerini geri almak istiyor.

Sovyet lideri Stalin’in emri ile Kırım Tatarları 1944’de Özbekistan başta olmak üzere, Kazakistan, Tacikistan ve diğer Sovyetler Birliği’nin farklı bölgelerine sürgün edilmişti. Kırım’dan sürgün edilen 228 bin kişiden 191 binini Kırım Tatarları oluşturuyordu. 1991’de tüm sürgün edilen topluluklara evlerine dönmeleri için destek verilirken, Kırım Tatarları bu desteklerden yararlanamamıştı. Rusya, Kırım Tatarlarına kültürel, ekonomik ve sosyal alanda destek verilmesine sıcak bakıyor.

CİHAN

Yorumlar