Poroşenko güneydoğu ile diyaloga geçerse, Rusya’da güvenilir ortak bulabilir

Rusya ve Türkiye arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un...

Google Haberlere Abone ol
Poroşenko güneydoğu ile diyaloga geçerse, Rusya’da güvenilir ortak bulabilir

Rusya ve Türkiye arasında faaliyet gösteren Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılımı ile gerçekleşti. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Ukrayna’da seçimleri kazanan Petro Poroşenko’nun doğu ve güney bölgeleri ile diyalog kurması halinde Rusya’da güvenilir ortak bulabileceğini söyledi.

Ukrayna’da Poroşenko’nun seçilmesinin ardından krizin çözümüne yönelik sorulara cevap veren Lavrov, “Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerine, halkın ortaya koyduğu iradeye saygılıyız. 17 Nisan Cenevre kararlarının uygulanmasından yanayız”. İfadelerini kullandı.

Ukrayna’da, Donetsk’te son günlerde havaalanına saldırılar olduğunu belirten lavrov, “ gazeteciler yaralandı, insanlar öldü. Tüm bunlar sözde terörle mücadele operasyonu bağlamında yapılmakta. Bu gelişmelerden endişeliyiz. Kan dökülmesini durdurmak Ukrayna mercileri için öncelikli hedef olmalı ve onların şeffaf olup olmadığını kontrolü sayılmalı.” dedi.

BM, AGİT, Avrupa Konseyi gibi uluslar arası teşkilatlar bağlamında çalışmalarının sürdüğüne değinen Lavrov, “Biz Ukrayna’da krizin çözülmesinden, bunu arzu eden kimseler ile işbirliği yapmaktan yanayız. Ama tüm Ukrayna halkının görüşünün de göz önünde bulundurulmasından yanayız. Poroşenko’nun Rusya ziyareti ne diplomatik ne de herhangi bir kanal üzerinden ele alınmıyor ve planlanmıyor. Dün Poroşenko, ilk ziyaretinin Donbas olacağının ifade etti. Henüz orada savaş yaşanıyor. O ise sözde terörle mücadele operasyonunu bir an önce hızlandırarak bitirilmesini gerektiğini açıklıyor. Bence bu tür adımlar, Donbas’a muzaffer olarak gitmek gibi açıklamalar Donetsk bölgesinde konuksever ağırlama için iyi koşullar oluşturması zor. Hemen askeri operasyon, şiddet sona erdirilmeli ve 17 Nisan Cenevre kararları uygulanmalı. Yol haritası bağlamında olaylar araştırılmalı.” önerisinde bulundu.

BATI YAPTIRIM İÇİN BAŞKA BİR KONU BULURDU

Batı’nın yaptırımlarına değinen Lavrov, “Ukrayna olmasaydı başka bir konu bulunurdu. Daha önce de Suriye, İran, Libya konusu vardı. Genelde Olimpiyat yaptık kimsenin hoşuna gitmedi. Kırım’ın halkın çoğunluğunun iradesine yanıt verdi. Kırım halkı Rusya ile birleşmekten yana oyunu verdi. Biz de tarihi misyonumuzu yaptık. Onlar Kiev tarafından tehlike görünce bu adımını attı. Buna göre Rusya olarak batı tarafından yaptırımlarla cezalandırıldık. Bizi tehdit ederek Rusya’nın Ukrayna’nın güneydoğu bölgesine askeri müdahalede bulunursa daha sıkı, fazla yaptırımlar uygulayacaklarını söylediler. Kendi topraklarımızda yaptığımız askeri tatbikat tehdit algılanamaz. Askeri tatbikatlarımız tamamen uluslar arası normlara uygun. Önce duymak istemediler, sonra galiba inandılar. Ama anlaşılan birileri bize yaptırım uygulanmasında ısrar ediyor. Adamlar belli ki bize karşı yaptırım için bir vesile bulmakla meşgul.” eleştirisi getirdi.

CİHAN

Yorumlar