Polonya’nın "daha fazla NATO askeri" talebine, Rusya’dan tepki

Ukrayna krizi nedeni ile doğu Avrupa’da tansiyon düşmüyor. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, NATO’dan ülkelerine konuşlanması için daha fazla asker isteyeceklerini söyledi. Moskova ise Doğu Avrupa’da yaşanan askeri hareketliliğin...

Google Haberlere Abone ol
Polonya’nın "daha fazla NATO askeri" talebine, Rusya’dan tepki

Ukrayna krizi nedeni ile doğu Avrupa’da tansiyon düşmüyor. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, NATO’dan ülkelerine konuşlanması için daha fazla asker isteyeceklerini söyledi. Moskova ise Doğu Avrupa’da yaşanan askeri hareketliliğin bölgenin güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulundu.

CNN’e konuşan Sikorski, “Biz ABD’den ve Avrupa’dan daha fazla asker gelmesinden memnun oluruz.” dedi. Sikorski ülkelerinin Soğuk Savaş’ın yaşandığı alanlardan biri olduğunu ve halen NATO üssünün bulunduğunu hatırlattı.

Ukrayna krizi nedeni ile Moskova ile tansiyonun yükselmesinin ardından ABD bölgeye 150 asker göndermişti. Polonya’nın Szczecin kentinde ittifak ülkelerinin 200 kadar askeri bulunuyor.

Kırım’ın Rusya’ya ilhakının ardından NATO sistematik olarak Rusya sınırlarında askeri varlığını artırıyor. NATO, Akdeniz’de ve Karadeniz’de savaş gemileri ile de üyelerine güvenlik sağlıyor. Baltık ülkelerini hava savunma sistemleri ile güçlendiren ittifak, Polonya ve Romanya üzerinde de düzenli güvenlik uçuşları yapıyor. NATO bölgede askeri tatbikatlarını da genişletecek.

Rusya’nın NATO temsilcisi Aleksandr Gruşko, ittifakın Rusya sınırında varlığını artırmasına tepki gösterdi. Rusya’nın askeri varlığını genişletmediğini, bir çok üssünde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini savunan Gruşko, “Ukrayna sınırından Rus ordusunun çekilmesi Rusya-NATO konseyinde olumlu karşılandı. Daha şeffaf olunması için gerekli önlemler alınıyor.” dedi. Gruşko, Rusya’nın NATO içindeki ortaklarının da Avrupa’da kalıcı üslerde ek askeri varlıklar yerleştirmekten uzak durmaları gerektiğini söyledi.

NATO üyesi ülkeleri askeri varlıklarını ve bütçelerini artırmalarını eleştiren Gruşko, “NATO ittifakı ülkelerinin Rusya sınırlarında olağan dışı hareketliliğini gözlemliyoruz. Bu aşırı ve orantısız hareketlilik Euro-Atlantik bölgesinde öngörülebilirlik ve güvenliği tehdit ediyor.” uyarısı yaptı. CİHAN

Yorumlar