Pillay: Sivillerin yaşam hakkının ihlali savaş suçu boyutunda olabilir

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, İsrail ve Hamas ile diğer Filistinli silahlı gruplara, çatışmalarda sivilleri hedef almamaları konusunda uyardı.BM İnsan Hakları Konseyi'nin Gazze konulu özel oturumunda konuşan Pillay, çocuklar...

Google Haberlere Abone ol
Pillay: Sivillerin yaşam hakkının ihlali savaş suçu boyutunda olabilir

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, İsrail ve Hamas ile diğer Filistinli silahlı gruplara, çatışmalarda sivilleri hedef almamaları konusunda uyardı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin Gazze konulu özel oturumunda konuşan Pillay, çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin korunmasının birinci öncelik olması gerektiğini söyledi. Pillay, "Bu prensiplere bağlı kalınmaması durumunda savaş suçu ve insanlığa karşı suç boyutunda cürümler işlenmiş olabilir." dedi.

Navi Pillay, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ambargoyu da derhal kaldırmasını istedi. Abluka ve işgalin diğer sonuçlarının, askerî operasyonların ardından insanların yeni bir başlangıç yapmasını engellediğini vurguladı. Pillay, Gazze'deki 7 yaşındaki bir çocuğun tam 3 kez İsrail operasyonlarına ve sürekli de işgal ve ablukaya maruz kaldığına dikkat çekti.

Pillay, Filistinliler ve İsraillilerin 'kronik emniyetsizlik ve düşmanlıkların sürekli tırmanması' yerine bir arada barış içinde yaşamayı hak ettiğini söyledi. Pillay, BM Güvenlik Konseyi ve dünya güçlerine de çatışmaların sonlanması için daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar