Peşmerge, IŞİD'e Karşı 3. Saldırıya Geçti

Peşmerge, Kerkük'ün Dakuk ilçesine bağlı köyleri kurtarmak için IŞİD'e karşı yeni operasyon başlattı. Peşmerge daha önce de 2 operasyon düzenlemişti.

Google Haberlere Abone ol
Peşmerge, IŞİD'e Karşı 3. Saldırıya Geçti

Irak'ta Peşmerge güçlerinin, Kerkük'ün güneyindeki Dakuk ilçesine bağlı köyleri kurtarmak için DAEŞ militanlarına yönelik yeni bir operasyon başlattığı bildirildi.

Peşmerge daha öncelikle de 2 operasyon düzenlemişti. İlk iki operasyonda 30 köyü IŞİD'den almış lakin Türkmen yerleşim ünitesi Beşir'i kurtaramamıştı.

MEVZİLER BOMBALANIYOR

Alınan bilgiye nazaran Peşmergeler, Kerkük'ün 35 kilometre güneyindeki Dakuk ilçesine bağlı Vahde, Kadisiye, Said ve Halid köylerini kurtarmak için sabah saatlerinden itibaren IŞİD mevzilerini bombalamaya başladı. Operasyona, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de harp uçaklarıyla destek veriyor.

BÜYÜK TEHDİT

Söz konusu köylerin, Kerkük-Bağdat yoluna fazla aşırı yakın oldukları, bu sebeple DAEŞ'in her gün binlerce kişinin kullandığı yol güzergahı üstünde iri bir tehdit bulunduğu kaydedildi. Dakuk ilçesi, Irak ordusunun, Kerkük ve Musul'dan çekilmesinin peşinden Peşmergenin kontrolüne girmişti.

DAHA ÖNCE 2 OPERASYON YAPILMIŞTI

Peşmerge güçleri ve Şii milislerden oluşan Halk Toplulukları, Kerkük'ün güneyine düzenledikleri ilk iki operasyonda 30 köyü DAEŞ'ten almış lakin Türkmen yerleşim ünitesi Beşir'i kurtaramamıştı.

SADDAM HÜSEYİN'İN TÜRBESİ TAMAMEN YIKILDI

Öte yandan, eski Irak önderi Saddam Hüseyin'in doğum noktayı Tikrit'teki türbesinin kentteki çatışmalarda yüzde yüz yıkıldığı açıklandı.

Associated Press haber ajansının şehirde yaptığı çekimlerde, Saddam Hüseyin'in doğduğu köy El Awja'daki türbeden geriye yalnızca sütunların kaldığı görülüyor.

CESEDİ BİLİNMEYEN BİR YERE GÖTÜRÜLDÜ

Irak güçleri ve İran'ın desteklediği Şii milisler Tikrit'i IŞİD militanlarından arka almak için savaşıyor.
Geçen sene şehrin Sünni sakinleri Saddam Hüseyin'in cesedinin çıkartılıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü söylemişti. Irak Ordusu'nun 48 saat arasında ele geçirmeyi vaat ettiği Tikrit'teki çatışmalar dün şehrin güneyi ve kuzeyinde yoğunlaştı.

IŞİD 'GEÇEN YIL YIKTIK' DEMİŞTİ

Yıkılan türbede olan Saddam Hüseyin resimlerinin yerini Şii milislerin bayrakları ve milis liderlerinin resimlerinin aldığı görüldü. IŞİD geçen Ağustos ayında türbeyi yüzde yüz yıktığını duyurmuş, lakin mahalli yetkililer bunu reddetmiş ve türbenin hafif hasar aldığını belirtmişti.

Saddam Hüseyin 2003'de Amerikan güçleri sebebi ile yakalanmış ve 2006'da idam edilmişti. Cesedi 2007'de Tikrit'teki türbeye gömülmüştü. IŞİD geçen Haziran ayında Tikrit kentini ele geçirmişti. Tikrit'te IŞİD militanlarına karşı üç bin Irak askeri ve 20 bin Şii milis savaşıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar