Pakistan’da Türkçe şöleni

Pakistan'da Türk okullarının düzenlediği Türkçe olimpiyatları finali bayram havasında geçti.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan’da Türkçe şöleni

Pakistan'da Türk okullarının düzenlediği Türkçe olimpiyatları finali bayram havasında geçti. Dost ve kardeş ülke Pakistan'da 18 yıldır hizmet veren Türk okullarında eğitim gören Pakistanlı öğrenciler, en güzel Türkçe için birbirleriyle yarıştı.

Ülke genelinden 170 öğrenci başkent İslamabad’da Türkçe için buluşurken, dereceye girenler Türkçenin güzellikleriyle misafirleri coşturdu.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan Türkçe olimpiyatları Pakistan finalinde sunuculuğu yine Pakistanlı öğrenciler yaptı. Programda Türkçe şiir ve şarkıları yorumlayan öğrenciler, jüri karşısında ter döktü. Jürinin, finale kalan öğrenciler arasından birbirinden güzel Türkçe konuşan öğrencileri seçmekte zorlandığı görüldü.

Yarışma sonucunda Türkçe şarkı dalında Lahor kız lisesinden Zuha Nur, "Yaralı" şarkısıyla birinci olurken, Türkçe şiir okumada yine Lahor kız lisesinden Moliya Asıf, "Ben seni hiç sevmedim ki" şiiriyle birinciliği elde etti.

Açılış konuşmasını yapan Pak-Tür Okulları Genel Müdürü Ünal Toşur, sevgi dili Türkçe ile yeni bir dünya kurmaya azmetmiş bu öğrencilerin yeni dünyasında kan, kin, nefret ve düşmalığın olmayacağını vurguladı. Kim ne yakıştırırsa yakıştırsın, sevgi diliyle yola devam edeceklerini kaydeden Toşur, "Her ne kadar son zamanlarda bu samimi gayretlerle alakalı benim sizlerin huzurunda söyleyemeyeceğim yakışıksız yakıştırmalar yapılsa da, biz yarının nesilleri önünde yüzümüzü kızartacak bu tür yakıştırmalara girmeyeceğiz. Çünkü uslübumuz bizim namusumuzdur. Biz bu şekilde yetiştik." ifadelerini kullandı.

Pakistan’ın 4 bir yanından gelen öğrenciler sadece şarkı, şiir, dil bilgisi ve özel yetenek dallarında yarışmakla kalmayarak, diğer arkadaşları ile kaynaşma fırsatı buldu.

Sevgi ve fedakârlığın dili ile Türkçeyi öğrenme fırsatı bulan Pakistanlılar, Türkiye’yi ve insanlarını çok sevdiklerini dillendirdi.

Türk okulları bu görkemli programda, 22 yaşında vatanını terkeden, 8 yılı aşkın süre Pakistan'da görev yapan merhum Adem Köse öğretmeni unutmadı. 2 yıl önce ötelere yürüyen Adem öğretmen için hazırlanan sunumda salondakiler göyaşlarını tutamazken, eşine plaket takdim edildi.

Yarışmada şarkı dalında birinciliğ elde eden Zuha Nur öğretmenleri ile çok çalıştığını ifade ederken, "Türkiye'ye gideceğim. Çok mutluyum. Rüya gibi." yorumunda bulundu.

Programda en çok beğeni kazanan performanslaran biri ise Türk okulları İngilizce zümre Başkanı Süheyl Aziz ve kızının performansı oldu. Baba kızın yorumladığı "Umudum cennette" adlı şarkı salondakileri mest etti.

Bu arada Pakistan Türkçe olimpiyatları finaline önemli misafirler katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi bağımsız milletvekilli Muhammed Çetin, İlhan İşbilen ve Hasan Hami Yıldırım'ın yanı sıra Azerbaycan'ın İslamabad Büyükelçisi, Kazakistan konsolosu ve KKTC büyükelçisi de programa katılanlar arasında yer aldı. CİHAN

Yorumlar