Özdemir: Kimin nereye ait olacağına Erdoğan karar veremez

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, kimin hangi ülkeye ait olup olmayacağına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karar veremeyeceğini söyledi. Türkiye’deki kutuplaşma ve tartışmaların Almanya Türk toplumunu bölmemesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Özdemir: Kimin nereye ait olacağına Erdoğan karar veremez

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, kimin hangi ülkeye ait olup olmayacağına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karar veremeyeceğini söyledi.

Türkiye’deki kutuplaşma ve tartışmaların Almanya Türk toplumunu bölmemesi gerektiğini belirten Özdemir, Erdoğan’ın dost ve düşman anlayışının saygıdan uzak olduğunu vurguladı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Erdoğan’ın kendisine yönelik ‘Sözde Türk. Haddini bil!’ çıkışına “Kimin nereye ait olacağına Erdoğan karar veremez” diye cevap verdi.

Yaşananların Erdoğan ile eskiden Türk vatandaşı olup da şu an Almanya’da siyaset yapan biri arasındaki özel bir tartışma olmadığını hatırlatan Özdemir, “Alman bir partinin Alman vatandaşı başkanıyım." dedi. Erdoğan’ın Yeşiller’in eşbaşkanı Claudia Roth’un Türkiye’yi sık ziyaret ettiğini hatırlatarak Özdemir’e ‘Sınırı aştın’ atfında bulunmasına da karşılık veren Özdemir, kimin nereye ait olacağına ve hangi ülkeye seyahat edeceğine Erdoğan’ın karar veremeyeceğini söyledi.

Yeşiller’in Berlin’deki haftalık basın toplantısında konuşan Özdemir, kendisinin Almanya’da bir partinin başkanı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Almanya’da vatandaşlık yasası var. Bu yasada kimin nasıl vatandaş olacağı yer alıyor. Kimin vatandaş olup olmayacağı konusunda birinden icazet almaya ihtiyacımız yok. Ayrıca kimin nereye ait olacağına ve hangi ülkeye seyahat edeceğine başka bir ülkenin başbakanı karar veremez." şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan’ın dolaylı olarak Türkiye’ye gelmemesini istemesini de ciddiye almayan politikacı, "Vaktim olursa Türkiye’ye gitmek için çok güzel bir zaman." dedi.

Erdoğan’ın “Sözde Türk Haddini bil!“ açıklaması sonrası Almanya’daki Türk toplumundan kendisine destek geldiğini de söyleyen Özdemir, "Türk toplumundan olumlu tepkiler aldım. İnsanlar Türkiye’deki ayrışma ve gerginliğin Almanya’ya taşınmasını istemiyor." ifadelerini kullandı. Tehdit alıp almadığı sorusuna ise “Tartışmada sınır, ailem gibi taraf olmayanlara da ulaştı. Erdoğan taraftarlarına sakin ve saygılı şekilde tartışmaları çağrısında bulunuyorum. Alman emniyet uzmanları gerekli incelemeleri ve analizleri yapıyor. Koruma ve tedbir alınıp alınmayacağına uzmanlar karar verecek." şeklinde cevap verdi.

"GELECEKTE DE SUSMAYACAĞIM"

Erdoğan’ın dost ve düşman anlayışının gerçeklikten ve farklı düşünene saygıdan uzak olduğunu söyleyen Cem Özdemir, Güney Almanya’da yayın yapan bir gazeteye verdiği demecinde ise şunları söyledi: “Ben gelecekte de artık susmayacağım. Erdoğan iyi bir şey yaparsa, ki ilk başbakanlık döneminde bunu yaptı, överim. Eğer protestoculara şiddet uygulatır, düşünce özgürlüğüne engel çıkarırsa sert şekilde eleştireceğim. Erdoğan’ın ne düşündüğü umurumda değil. Benim için önemli olan Türk toplumunun kutuplaşmaması. Erdoğan şu an bunu yapıyor."

Erdoğan’ın etnik aidiyet anlayışının dikkat çekici olduğunu söyleyen Özdemir, “Sanki onun eski ve güçlü olduğu bir kökene ben de aitim ve o beni dışarı atıyor. Bu Erdoğan ile Özdemir arasındaki bir güç gösterisi değildir. Erdoğan federal bir milletvekiline, Alman bir partinin Türk başkanına bu üslupla saldırdı. Eğer buna müsaade edersiniz artık kimse önüne geçemez. Bu nedenle buna müsaade etmedim." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar