Ortaylı: Yeni-Osmanlıcılık konusunda Davutoğlu'nun ciddi bilgi birikimi yok

Prof. İlber Ortaylı, “yeni Osmanlıcılık” konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ciddi bir bilgi birikimi olmadığını öne sürdü. Ortaylı, Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı'na girmemesi halinde en büyük zenginliği olan nüfusunu...

Google Haberlere Abone ol
Ortaylı: Yeni-Osmanlıcılık konusunda Davutoğlu'nun ciddi bilgi birikimi yok

Prof. İlber Ortaylı, “yeni Osmanlıcılık” konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ciddi bir bilgi birikimi olmadığını öne sürdü. Ortaylı, Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı'na girmemesi halinde en büyük zenginliği olan nüfusunu koruyabileceğini, Kudüs ve Hicaz’ın Türklerin elinde kalabileceği yorumunu yaptı. Almanya’nın izlediği siyasetin dikkatle izlenmesi gereken bir politika olduğuna da dikkat çeken tarih profesörü, “Avrupa’nın iktisadi entegrasyonunu kendi politikaları ile engelliyorlar.” diye konuştu.

Prof. İlber Ortaylı, Londra’da “Birinci Dünya Savaşının 100’üncü Yıldönümünde İmparatorluğun Son Günlerinden Cumhuriyet’in Kuruluş Öyküsüne” konulu bir konferans verdi. Ortaylı, hiçbir ülkenin aslında savaşa hazır olmadığını kaydederek, “Osmanlı savaşa girmeseydi veya geç girseydi kimse bizi kolay kolay rahatsız edemezdi. En büyük zenginliği nüfusu kendine kalır, Kudüs ve Hicaz Türklerin elinde bulunur, Arap dünyası daha iyi olurdu.” diye konuştu.

Son yıllarda Yeni Osmanlıcılık akımının çıktığının ifade edilmesi üzerine Ortaylı, “Dışişleri bakanının ciddi bir tarih bilgisi birikimi olduğunu zannetmiyorum.” dedi.

Londra’da faaliyet gösteren ‘Turkish Forum UK’ vakfının davetlisi olarak Hyatt Regency The Churchill Hotel’de düzenlenen yemekli geceye Sefire Emel Çeviköz, Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Elçi Müsteşar Fatih Ulusoy’un da bulunduğu 200’e yakın konuk katıldı.

Konukların büyük ilgi gösterdiği ve fotoğraf çektirmek, kitap imzalatmak için kuyruk oluşturduğu gecede, Prof. Ortaylı iki saat süren konuşmasında, 1. Dünya Savaşında Avrupa ülkeleri ve Osmanlı İmparatorluğunun durumunu irdeledi.

“TÜRK ORDUSU, İNGİLİZ ORDUSUNU 4 YIL TUTTU; TARİHİNDE BENZERİ YOK”

Birinci Dünya Savaşı sonunda Britanya, Avusturya-Macaristan imparatorlukları, Rusya ve Fransa’nn durumunu ele alan Prof. Ortaylı, savaşların, bazı ülkelerin donanmalarının işe yaramadığını ortaya koyduğunu, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın bağımsızlık isteğini ortaya çıkarttığını söyledi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ordularının muhteşem performans ortaya koyduğunu ve Kurtuluş Savaşı başarılarının bundan dolayı oluştuğunu kaydeden Ortaylı, “Türk ordusu İngiliz ordusunu 4 yıl tuttu ve İngiliz ordusunu Britanya tarihinde 4 yıl tutan başka ordu yok. İngilizler bunu beklemiyordu. Savaş sonunda, daha önce kaybedilen Kars, Ardahan, Artvin bize kalsa da, ham hayallerimizin hiçbiri gerçekleşmedi. Çiftçilerimizi, askerlerimizi, zanaatkarlarımızı tamamen kaybettik ve Türkiye bunu ancak 50 yılda telafi edebildi. Birden, bir kalite düşüşü oldu. Türkiye bu yavanlığından kurtulmak için çok uğraştı, Atatürk’ü de bu yavanlığımız hasta etti.” dedi.

"MİKRO MİLLİYETÇİLİKLERİN SONU YOK"

Birinci Dünya Savaşı sonunda dünyanın küçüldüğünü, etnik parçalanmaların olduğunu ve bugün bunun hâlâ devam ettiğini belirten Prof. Ortaylı, “Dünyada 5 bin adet dil konuşuluyor. Mikro milliyetçiliklerin sonu yok. Bunların üzerinde durulması gerekiyor. Avusturya-Macaristan imparatorluğu kalmadı. Britanya İmparatorluğu eskisi gibi olmadı ancak kuvvetli demokrasi, özgün parlamenter sistemi kuvvetli olduğu için devam etti. Ancak birçok müttefiki bu vasfını koruyamadı. Osmanlı imparatorluğu'nun gücü tükendi. Para sistemi çöktü. Kadınlar çalışma hayatına girdi. Osmanlı İmparatorluğu kadın memur almaya başladı. Feminist hareketçilik, sosyalist harekete eskisi gibi kötülük yapamadılar. Arap dünyası 3 günde dağıldı, manda idareleri kuruldu. Osmanlı eğer 15-20 sene dayanabilseydi, coğrafyaları da bugünkü gibi zayıf olmazdı.” diye konuştu.

"ALMANYA’NIN POLİTİKASI DİKKATLE İZLENMELİDİR"

Konuşmasında Birinci Dünya Savaşına niye girildiğinin muamma olduğunu, İkinci Dünya Savaşı'na girişin ise haklı nedenleri olduğunu belirten Prof. İlber Ortaylı, “Bu gibi ülkelerin tekrar tekrar dünya idaresine el atmaları tehlikelidir. Şimdi ortaya Çin çıktı. Almanya’nın politikası dikkatle izlenmesi gereken bir politikadır. Avrupa’nın iktisadi entegrasyonunu kendi politikaları ile engelliyorlar.” dedi.

Bir soru üzerine Ortaylı, Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa hazır olduğunu, hem Galiçya, hem Afrika, Mezopotamya, hem Suriye, Kafkaslarda imparatorluğu ordunun savunduğunu söyledi. Ortaylı, “Ancak hiçbir devlet aslında savaşa hazır değildir. Savaşların sonunda para el değiştirdi, ülkeler tarihi bilmiyorlardı. Maalesef Türkler tarih okumuyor, tarih okumayı da sevmiyor. Osmanlı düşmanlığı deyimi boş şeyler, gülünç..” diye devam etti.

“HER YERE ÜNİVERSİTE AÇIP ÇOCUKLARI KANDIRMAKLA OLMAZ”

Türkiye’nin sanayi rotasını değiştirirse gelişebileceğini kaydeden Ortaylı, “Türkiye işleyen bir makinadır, buna böyle bakılmalıdır. Sanayi rotamızı değiştirirsen Türkiye gelişebilir. eni sanayi dallarına girmek zorundasınız. Eğitime yeni 'impetus' (ivme) vermek zorundasınız. Her yere üniversite açıp, çocukları kandırmakla olmaz. Doğru dürüst insan yetiştireceksiniz. Toplantılarla bunlar olmaz. Bugünkü liselerle ne Süleyman Demirel başbakan, ne de Necmettin Erbakan profesör olurdu.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar