Orta Afrika’da 14 bin Müslüman kuşatma altında

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslüman azınlığı hedef alan Hıristiyan çeteler, 14 bin Müslümanın sığındığı Boda kasabasını kuşattı.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika’da 14 bin Müslüman kuşatma altında

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslüman azınlığı hedef alan Hıristiyan çeteler, 14 bin Müslümanın sığındığı Boda kasabasını kuşattı. Çevre köylerden Boda’ya sığınan binlerce insan abluka sebebiyle açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya.

Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Müslümanlar, canları tehlikeye girince sürülerini köylerinde bırakarak kaçmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler Boda’ya en son bir ay önce gıda yardımı ulaştırabildi. İnsanların açlıktan hareket edecek enerjiyi dahi bulamazken, annelerin boş göğüsleri bebeklerini teselli etmeye yetmiyor. Hızla yayılan bulaşıcı hastalıklar, bağışıklık sistemi çöken insanları pençesine alıyor. Zayıf ve hastaların can verdiği Boda’da ayakta kalabilenler ise gelmesi muhtemel yardımların yolunu gözlüyor.

Boda’nın merkezinde kurulan pazarda satışa sunulabilen çok az şey var. Tezgah açanlar da çetelerin her an gelip bunları yağmalayacağı endişesini taşıyor. Müslümanların sadece bir mahalleye sığındığı kasabada onlara açık tek yer bu pazar yeri. Saldırı endişesi sebebiyle camiye bile gidemiyorlar. Bölgede görev yapan 100 kadar Fransız askeri, şimdilik iki toplumun karşı karşıya gelmesini engelliyor.

Hemen yakındaki Hıristiyan mahallelerinde de başka bölgelerden gelip sığınmış 9 bin kadar insan yaşıyor. Buradaki pazar yeri daha zengin; müzik çalınıyor ve insanlar daha az endişeli. Hıristiyan çetelerini kurtarıcı olarak görüyor ve Müslümanların bölgeyi terk etmesini istiyorlar.

Orta Afrika’da darbeyle iş başına gelen Müslüman lider Michel Djotodia, Ocak ayında uluslararası baskılar üzerine görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Djotodia’nın istifasından sonra, Hıristiyanlara zulmettiği öne sürülen Seleka savaşçılar Boda kasabasını terk etmiş ve iki dinin mensupları arasında kanlı çatışmalar başlamıştı. CİHAN

Yorumlar