Orta Afrika lideri, Hristiyan çetelere savaş ilan etti

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Catherine Samba-Panza, Müslümanları katleden Hristiyan Anti-Balaka çetelerine karşı savaş ilan edeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika lideri, Hristiyan çetelere savaş ilan etti

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Catherine Samba-Panza, Müslümanları katleden Hristiyan Anti-Balaka çetelerine karşı savaş ilan edeceğini açıkladı. Panza, "Misyonlarını yitiren Anti-Balaka çetelerinin öldüren, yağmalayan birer şiddet insanı haline geldiğini." söyledi.

CAR’da başgösteren şiddet olayları üzerine binlerce Müslüman, komşu Kamerun ve Çad'a kaçarken, geride kalan yüzbinler, kamplara sığındı. Uluslararası Af Örgütü Amnesty, ülkede yaşanan şiddet olaylarını 'etnik temizlik' olarak tanımladı.

Şiddet olaylarının sorumlusunun güvenlik zaafı olduğunu reddeden Panza, kadın olduğu için Anti-Balaka örgütünün kendisini zayıf zannettiğini ama "ava gidenin avlanacağını" söyleyerek, çetelere gözdağı verdi.

Ülkede, genellikle ticaret ve gıda işinde yoğunlaşan Müslümanların işlerini terk etmesi ile marketlerin boşaldığı ve dağıtım yapılamadığı için gıda sıkıntısının baş gösterdiği gözleniyor. Öte yandan BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Kamerun’dan ülkeye gıda taşımaya başladığı, ilk nakliyenin dün ulaştığı bildirildi. Gelecek hafta bin 800 ton gıdanın dağıtılacağını açıklayan WFP, toplam nüfusun çeyreği olan 1.3 milyon insanın acil gıda beklediğini, ihtiyacın ise bu miktarın en az on katı olduğunu rapor etti.

Dünyanın en fakir ülkelerinden olan OAC’de geçen Mart ayında darbe ile iktidara gelen Seleka örgütünün lideri Michel Djotodia’nın, uluslararası baskıların ardından geçen ay istifa etmesi ile çatışmalar iyice şiddetlendi. Binlerce Müslüman, Fransız ve Afrika Barışgücü askerine yakın olduğu gerekçesi ile başkent Bangui’nin M’poko Havaalanı’nda kamp kurmuş durumda.

Müslümanlara karşı toplu kıyımların son hız devam ettiği ülkeye yakın zaman önce Fransa’dan ve Afrika ülkelerinden 7 bine yakın asker takviyesi yapılmıştı. Öte yandan yabancı askerlerin çetelerin saldırılarını engelleyemedikleri, Bangui sokaklarında Müslümanların en acımasız yöntemlerle katledildikleri gözleniyor.

Altın, elmas ve diğer yeraltı zenginlikleri ile bilinen ülkede son on yıldır çatışmalar dinmiyor. Binlerce Müslüman’ın cami ve kiliselere sığındığı gelen bilgiler arasında. Ülkenin altın ticareti ile bilinen 30 bin Müslüman nüfusuna sahip batı kasabası Yaloke’de, şu anda beş yüzden az Müslüman bulunduğu, 8 camiden ise sadece birinin ayakta kaldığı söyleniyor.

4 milyon nüfusa sahip OAC’nin yüzde 15’i Müslüman. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Fransa’da ülkeye daha fazla asker göndermesini talep ederken, saldırılar durdurulmadığı takdirde OAC’de tek Müslüman kalmayacağı uyarısı yapılıyor. CİHAN

Yorumlar