Obama’nın taahhüdünden sonra ABD ilk kaçak göçmen grubu sınırdışı etti

ABD Başkanı Barack Obama’nın güney sınırından kaçak girmeye çalışan çocuk ve yetişkinlerin, hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi yönündeki taahhüdü dün neticesini verdi. Bir grup Honduraslı kaçak göçmeni sınır dışı eden...

Google Haberlere Abone ol
Obama’nın taahhüdünden sonra ABD ilk kaçak göçmen grubu sınırdışı etti

ABD Başkanı Barack Obama’nın güney sınırından kaçak girmeye çalışan çocuk ve yetişkinlerin, hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi yönündeki taahhüdü dün neticesini verdi. Bir grup Honduraslı kaçak göçmeni sınır dışı eden ABD, içlerinde 18 aylık bebek ile yaşları en fazla 15 olan toplam 21 çocuğu ülkelerine iade etti.

Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre Başkan Obama’nın güney sınırından illegal şekilde ABD’ye girmeye çalışanların, hızlı bir şekilde sınır dışı edileceği yolundaki taahhüdü dün uygulanmaya konuldu.

Honduras, El Salvador ve Guatemala gibi ülkelerden son yıllarda artan kaçak göçmen sorununa çare bulmak için tartışmalar devam ederken, dün New Mexico eyaletinden havalanan uçak 17 kadın, 12 kız ve 9 erkek çocuğu Honduras’ın Pedro Sula şehrine götürdü.

Reuters'a konuşan Dalia isimli kaçak bir göçmen kadın, 6 yaşındaki kızı Nubia ile birlikte bir ay önce Honduras’tan ayrıldıklarını söyledi. Dalia, iki hafta içinde de Meksika-ABD sınırına ulaşmayı başardıklarını belirterek, yol boyunca çok zorluk çektiklerini ve soğuktan dolayı kızının hastalandığını anlattı. Kızı ile birlikte sınırı geçmeleri karşılığında 7 bin dolar ödediğini anlatan Dalia, “ABD sınırını geçerken yakalandık ve bizi hayvanlar gibi bir odaya tıktılar. Küçük bir odada 50 kadar insandık ve kimi kadınlar kucaklarında çocukları ile ayakta uyumak zorunda kaldı.” ifadelerini kullandı. Amerikalı yetkililerin kendilerine kötü muamele ettiğini anlatan göçmen kadın, iki hafta kaldığı hapis günlerinin çok zorlu geçtiğini ifade etti.

ABD güney sınırında 15 Ekim 2013 ve 15 Haziran 2014 tarihleri arasında, 52 bin çocuğu Meksika sınırını kaçak şekilde geçmeye çalışırken yakaladı. ABD’li yetkililer bu sayının bir önceki yıla oranla iki kat arttığına işaret ediyor. Aynı yetkililer ayrıca yakalanmadan kurtulup ABD’ye giren kaçak çocuk göçmen sayısının ise binlerce olduğu tahmininde bulunuyor.

Honduras, El Salvador ve Guatemala da son yıllarda artan şiddet nedeniyle insanların ABD’ye kaçmak istediği belirtiliyor. Bu ülkelerde şiddetin artmasına gerekçe olarak ise Meksikalı uyuşturucu tacirleri gösteriliyor. Meksikalı uyuşturucu baronlarının, ABD’ye yasal olmayan yoldan girmeye çalışan insanlarla, ülkeye uyuşturucu sokmaya çalıştıkları ifade ediliyor. CİHAN

Yorumlar