Obama, İran ile ticaret yapmanın yollarını arayan şirketleri uyardı

ABD Başkanı Barack Obama İran’a yönelik yaptırımları göz ardı etmek suretiyle bu ülke ile ticaret yapmanın yollarını arayan şirketleri uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Obama, İran ile ticaret yapmanın yollarını arayan şirketleri uyardı

ABD Başkanı Barack Obama İran’a yönelik yaptırımları göz ardı etmek suretiyle bu ülke ile ticaret yapmanın yollarını arayan şirketleri uyardı. Bu şirketlerin kendi kendilerini tehlikeye soktuklarını ifade eden Obama, “Onların üzerlerine balyoz gibi ineriz.” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen ikilinin gündeminde öncelikli olarak dış politika vardı. İlk sözü alan Başkan Obama, Fransa’nın ABD’nin en eski ve en yakın müttefiki olduğunu ifade etti. Obama, askeri ve istihbari yönden iki ülkenin birlikte çalıştığını vurguladı. 4 önemli alanda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Obama, bunları küresel güvenlik, ihracat ve istihdamın artırılması, iklim değişikliği, gıda güvenliği ve beslenme olarak sıraladı.

Obama dış politikada İran’a geniş yer ayırdı. Bir gazetecinin 100’den fazla Fransız iş adamının Tahran’ı geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğinin hatırlatması üzerine bu konuda net mesajlar verdi. Bazı şirketlerin İran'da keşif ve yatırım imkanı arayabileceğini ifade eden Obama, yaptırımların delinmesi halinde ABD’nin tepkisinin çok sert olacağı mesajını verdi.

Obama, gelecek hafta gerçekleşecek görüşmelerin İran’ın dünyaya nükleer programın barışçıl amaçlı olduğunu göstermek adına bir fırsat olduğunu ifade etti. Yeni yaptırımların müzakere sürecinde diplomatik çözüm ihtimalini tehlikeye sokacağını bir kez daha dile getiren Obama, “Cumhurbaşkanı Hollande ve ben mevcut yaptırımların uygulanmaya devam edilmesi konusunda fikir birliğine vardık.” şeklinde konuştu. Obama ayrıca, İran’ın nükleer silah edinmesine engel olmak yönündeki amaçları doğrultusunda müttefik ülkeler ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Obama, Suriye konusunda diplomatik çözümden yana olduğunu bir kez daha vurguladı. Suriye barış görüşmelerinin amacından çok uzak olduğunu belirten Obama, müzakerelere ilişkin, “Burada çok büyük bir hayal kırıklığı söz konusu” ifadesini kullandı.

İnsanlar açlıkla savaşırken Rusya’nın Suriye’nin refahı konusunda kaygılı olduklarını söyleyemeyeceğini belirten Obama, Dışişleri Bakanı Kerry ve diğer yetkililerin bu yönde Rusya’ya güçlü bir mesaj verdiğini ifade etti. Suriye meselesinin çözümü adına muhtemel tüm yolları bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.

HOLLANDE: MÜZAKERELER SONUÇLANMADAN TİCARİ ANLAŞMA OLMAZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız iş adamlarına yaptırımların sürdüğünü ve uzun dönem ve kapsamlı bir nükleer anlaşma olmadan herhangi bir ticari sözleşmeye imza atılamayacağını söylediğini ifade etti. Hollande ayrıca Fransa’daki işverenler birliğinin başkanı olmadığına dikkat çekerek şirketlerin seyahat kararlarını kendilerinin verdiklerini söyledi.

Obama’nın gözetleme faaliyetleri konusunda bazı şeyleri açıklığa kavuşturduğunu belirten Hollande, “Karşılıklı güven yeniden kuruldu.” dedi. Hollande, “Karşılıklı güvenin iki ülkenin birbirine saygı duyması temeline dayanması gerekir. Ayrıca özel hayatın, kişisel bilgilerin korunması temeline dayanması gerekir. Gerçek şu ki herhangi bir birey teknolojik gelişmelere rağmen gözlenmediğinden emin olmalıdır. Bunlar bizi birleştiren prensipler.” şeklinde konuştu.

Suriye konusunda geçmiş dönemde askeri seçeneğe hazır olduklarını vurgulayan Hollande, “Ama başka bir seçenek bulduk. O da müzakere.” dedi. Cenevre 2 konferansının önemine değinen Hollande, insani yardım gereksini duyulan bölgelerde girişlere izin verilmesi gerektiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar