Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Hollanda'yı NATO savaş uçakları koruyacak

Hollanda, dünyanın en büyük zirvelerinden biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Hollanda'yı NATO savaş uçakları koruyacak

Hollanda, dünyanın en büyük zirvelerinden biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Zirve nedeniyle dünya liderlerinin geleceği Hollanda'da, ülke hava sahasının NATO’ya ait savaş uçakları tarafından korunacağı ifade edildi.

Hollanda'da, 23 ve 25 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne, ABD Başkanı Barack Obama’nın da aralarında bulunduğu 58 ülkenin lideri katılacak.

Hollanda'ya maliyeti 24 Milyon Euro'ya mal olması beklenen zirvede, Hollanda’nın parlamento merkezi Lahey’in bir bölümü bir süreliğine uluslararası bölge ilan edileceği ve bu bölgeye kimsenin izinsiz giremeyeceği açıklandı.

UÇUŞ YASAĞI UYGULANACAK

Nükleer zirve sırasında Lahey'de 13 bin polis, 4 bin jandarma ve 3 bin askerin görev yapacağı belirtildi. Dünya liderlerinin Hollanda'da olması nedeni ile ülke hava sahasının NATO’ya ait savaş uçakları tarafından korunacağı aktarıldı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, uçakların Amsterdam Havalimanı'ndaki Schiphol’ün Polderbaan pistini kullanamayacaklarını söyledi. Bu pistin zirve için Hollanda’ya gelecek devlet liderlerinin uçaklarına ayrılacağı ifade edildi. Lahey ve civarında zirve sırasında uçuş yasağı uygulanacak.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NEDENİ İLE YOLLAR KAPATILACAK

Lahey'e girişte birçok yolun güvenlik önlemleri çerçevesinde ulaşıma kapatılacak olmasının trafikte büyük sıkıntı oluşturması bekleniyor. Yetkililer, bu iki gün boyunca mecbur olmadıkça Lahey’e gelinmemesi ve çalışmaların mümkün olduğu kadar evden yapılması tavsiyesinde bulundu. Amsterdam-Lahey otoyolunun ulaşıma kapatılıp, trafiğin Utrecht üzerinde yönlendirilmesi de olasılıklar arasında bulunuyor. Amsterdam, Lahey ve Rotterdam hatlarına ekstra tren seferleri konacak. Yetkililer, ekstra tren seferleriyle saatte 22 bin kişinin taşınacağını duyurdu. Lahey’deki World Forum salonlarında düzenlenecek olan Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde görev yapacak polis sayısı, Kral Willem-Alexander’ın 30 Nisan 2013 tarihindeki taç giyme töreninde görev yapan polis sayısının 4 katı olduğu açıklandı.

CUMHURBAŞKANI GÜL KATILACAK

Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılacağı nükleer zirvenin ilki Washington'da yapılmıştı. 24-25 Mart 2014'te Lahey'de gerçekleştirilecek zirvenin taslak programı şöyle:

Heyetler, 23 ve 24 Mart tarihlerinde Hollanda'ya varacaklar. Zirve, 24 Mart saat 13.30'da Hollanda Başbakanı Rutte'nin heyetleri World Forum'da kabulüyle başlayacak. 24 Mart akşamı Hollanda Kralı Willem-Alexander, Kraliyet Sarayı'nda heyetleri bir resepsiyonla ağırlayacak. 25 Mart günü görüşmeler saat 9.00'da yeniden başlayacak. 25 Mart günü basın merkezinde düzenlenecek basın toplantısıyla zirve sona erecek. CİHAN

Yorumlar