New York belediyesi, kaçak göçmenlere kimlik kartı verecek

ABD’nin New York şehrinde yaşayan 500 bin kaçak göçmene belediye kimlik kartı verecek.New York Belediye Başkanı Bill de Blasio göreve geldiğinde yasal olmayan göçmenlere kimlik kartı vereceğini vaat etmişti. Belediye Meclisi’nde görüşülen...

Google Haberlere Abone ol
New York belediyesi, kaçak göçmenlere kimlik kartı verecek

ABD’nin New York şehrinde yaşayan 500 bin kaçak göçmene belediye kimlik kartı verecek.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio göreve geldiğinde yasal olmayan göçmenlere kimlik kartı vereceğini vaat etmişti. Belediye Meclisi’nde görüşülen göçmenlere kimlik kartı tasarı 3’e karşı 43 oyla kabul edildi. Verilecek olan kimlik kartında isim ve soy ismi, doğum tarihi ve adres yer alacak. Belediye kartı alan kaçak göçmenler banka hesabı açabilecek, kütüphane ve hastane ziyaretleri gerçekleştirebilecek.

Karta başvuracaklar, kendi ülkelerine ait ehliyet veya pasaportları ile belediyeye müracaatta bulunabilecek. Belediye Başkanı Bill de Blasio, ‘Kira sözleşmesi imzalayamayacaksanız, banka hesabı açamayacaksanız, temel işlemleri yapamayacaksanız, kendi kimliğinizi bile ispatlayamayacaksanız, bir yere tam olarak ait olduğunuzu hissedemezsiniz. Yarım milyon New Yorklu ile her gün şehri inşaa ediyoruz. Onlar için daha iyisini yapacağız.’ ifadelerini kullanarak kartın gerekliliğini savunmuştu. New York şehir nüfusunun yüzde 40’ı Amerika dışında doğan insanlardan oluşuyor.

Benzer kart 2007’den beri Los Angeles, San Francisco, New Haven ve Connecticut’da da veriliyor. Birçok kaçak göçmen, banka hesapları olmadığı için kazandıkları parayı üstlerinde taşımak zorunda kalıyordu. Paralarını çaldıran bu göçmenler haklarını aramak için polise bile başvurmaktan çekiniyordu.

Gelecek yıl verilmeye başlanacak olan kartın New York şehir bütçesine 8. 4 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

CİHAN

Yorumlar