Nazarbayev: Türkiye, Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye’nin Rusya’nın öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) üye olması gerektiğini söyledi.Kazakistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bodrum’da Türk Dili...

Google Haberlere Abone ol
Nazarbayev: Türkiye, Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye’nin Rusya’nın öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) üye olması gerektiğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bodrum’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları 4. Zirvesi’ne katıldığı ve burada AEB’nin Türkiye’nin üyeliğine açık olduğunu söylediği kaydedildi.

Türk Konseyi ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında farklılıklar olmadığına değinen Nazarbayev, “AEB yeni üyelere açık. Türkiye ve diğer ülkeler gelecekte birliğimizin üyesi olabilir.” dedi.

Kırgızistan ve Ermenistan’ın da birliğe dahil olması için planlamalar içinde olduğunu hatırlatan Nazarbayev, bir çok ülkenin de ticari işbirliklerini geliştirmek istediğine değindi.

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında kuruluş anlaşması imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği 1 Ocak 2015’den itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre 3 ülke arasında aşamalı olarak mal, hizmet, para ve iş gücünün serbest dolaşımı olacak.

Türkiye şimdilik Gümrük Birliği yapısı ile serbest ticaret anlaşması yapılmasına sıcak bakıyor.

CİHAN

Yorumlar