Musullu öğrencilerin eğitim mücadelesi

"Son sınıf öğrencisiyim ancak bu yıl mezun olacağıma inanmıyorum. Haftanın üç günü inşaatta çalışıyorum. Hiçbir gelirim yok. Musul'daki aileme de çalışarak para gönderiyorum"

Google Haberlere Abone ol
Musullu öğrencilerin eğitim mücadelesi
Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'u kontrol altına almasının ardından yaşanan şiddet olayları sebebiyle eğitimlerine zor şartlar altında Kerkük'te devam etmek zorunda kalan üniversite öğrencileri, evlerine dönmenin ümidiyle yaşıyor.

DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesinin ardından geçici olarak Kerkük Üniversitesine nakledilen öğrenciler, maddi ve manevi anlamda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor.

AA muhabirine konuşan Musul Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı Ahmed Raşidi, DEAŞ'ın kenti ele geçirmesinden sonra yaklaşık 12 bin Musullu öğrencinin, ailelerinden uzakta eğitim ve yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.

Öğrencilerin, Kerkük Üniversitesinde eğitimlerine devam ettiğini söyleyen Raşidi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun bir nebze de olsa ümitlerini yeşerttiğini dile getirdi.
Musullu öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara dair Raşidi, "Buradaki gençler, sadece telefon vasıtasıyla kısıtlı bir şekilde aileleriyle görüşebiliyor. Hükümet tarafından aylık 80 dolar civarında her öğrenci için ödenen burs, ekonomik kriz ve DEAŞ ile yürütülen savaştan dolayı ödenmiyor. Ülkenin geleceği gençler karanlık bir süreçten geçiyor ve ivedi bir şekilde destek temin edilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Harçlığını kazanmak için inşaatta çalışıyor

Sınıf Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Sermet Mıtar, DEAŞ'ın kenti ele geçirmesinin ardından uyguladığı baskılar sonucu eğitimini sürdürmek amacıyla yaşadığı yeri terk ederek, Kerkük'e geldiğini söyledi.

Mıtar, ailesinden ve hükümetten maddi destek alamadığını belirterek, okul harçlığını çıkarmak için inşaatlarda çalışmak zorunda kaldığını ifade etti. Yurtların da kapasitesinin üstünde öğrenci kabul ettiğini ifade eden Mıtar, "10 kişilik odalarda 20 kişi kalıyor. Pansiyon ve veya ev kirası ödeyemeyen öğrencilerin bir kısmı inşaat ve parklarda kalıyor. Hayırsever kent sakinleri de onlara yemek yardımında bulunuyor." dedi.

Musullu öğrenci Mıtar, şunları kaydetti:

"Son sınıf öğrencisiyim ancak bu yıl mezun olacağıma inanmıyorum. Haftanın üç günü inşaatta çalışıyorum. Hiçbir gelirim yok. Musul'daki aileme de çalışarak para gönderiyorum. Derslerim her geçen gün daha da aksıyor. Musul'un bir an önce kurtarılmasını istiyorum. Aileme geri dönmek ve hayatımı kendi kentimde idame ettirmek istiyorum."

Kerkük, yalnızca Musul değil, Tikrit ve çatışmalara sahne olan diğer bölgelerden gelen üniversite öğrencilerine de ev sahipliği yapıyor. Ancak gelen öğrenci sayısı ve yurtlardaki kapasite yetersizliği birtakım sıkıntılara sebep oluyor. Bu nedenle birçok öğrenci ya kendi imkanları doğrultusunda arkadaşlarıyla ortak ev tutuyor ya da çalıştıkları inşaatlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Yorumlar