Müslüman Türk Azınlık, AP seçimlerine DEB Partisi ile katılıyor

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilk defa Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi ile katılıyor. Azınlık liderlerinden merhum Dr. Sadık Ahmet tarafından 23 yıl önce kurulan DEB, çözüm bekleyen Türk...

Google Haberlere Abone ol
Müslüman Türk Azınlık, AP seçimlerine DEB Partisi ile katılıyor

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilk defa Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi ile katılıyor. Azınlık liderlerinden merhum Dr. Sadık Ahmet tarafından 23 yıl önce kurulan DEB, çözüm bekleyen Türk Azınlığın sorunlarının Avrupa ve Atina tarafından dikkate alınmasını hedefliyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alandaki temsilcisi Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi, Yunanistan’da bugün yapılan AP seçimlerine katılıyor. DEB, kampanyasını "Avrupa Avrupa Duy Sesimizi, İşte Bu Azınlığımızın Hür Sesi" sloganı ile yürüttü. 2014-2019 döneminde görev yapacak 751 üyeli AP için Yunanistan, toplam 21 sandalye belirlemiş olacak.

38 KİŞİLİK VEKİL LİSTESİ

Haftalar önce 14’ü kadın toplam 38 kişiden (Gümülcine ve İskeçe’den 18’er, Meriç bölgesinden ise 2) oluşan aday vekil listesi Yargıtay tarafından onaylanan DEB Partisi, yaklaşık iki aydır Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş öncülüğünde Batı Trakya’nın bütün köylerinde kampanya yürüterek seçimlere hazırlık yapıyor. DEB, AP seçimlerine katılarak Yunanistan’da iki büyük parti hükümetleri tarafından yarım asırdır çözüm bulunmayan sorunlara dikkat çekmeyi hedefliyor.

DEB Partisi’nin demokratik çabasına Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ile Türkiye’deki Batı Trakya dayanışma dernekleri de destek veriyor. Türkiye’den de yaklaşık 7 bin civarında Yunan vatandaşı ülkeye dönerek oy kullanacak. Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ve oğlu da DEB’in seçim mitinglerine katılarak destek verdi.

DEB'İN AMACI AZINLIĞIN SESİNİ DUYURMAK

Batı Trakya’da azınlığın yaklaşık 50 bin civarında oyu bulunuyor. Yunanistan’daki yüzde 3’lük baraj sebebiyle DEB Partisi’nin AP’ye milletvekili gönderme şansı bulunmuyor. Siyasi analistler, sandığa gidecek azınlığın DEB Partisi’ne verecekleri oylarla birlik mesajı vermeleri anlamında seçimlerin sembolik önemine dikkat çekiyor. Ayrıca DEB’in AP’ye vekil gönderemese bile, seçimlerde alacağı hatırı sayılır oy desteği ile elinin güçleneceği yorumu yapılıyor.

ÇAVUŞ: ATİNA VE BRÜKSEL'E MESAJ GÖNDERELİM

Son günlerde Batı Trakya’nın kalabalık nüfusa sahip köylerinde mitingler düzenleyen DEB lideri Mustafa Ali Çavuş, Kozlukebir Köyü’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "DEB Partisi olarak ilk defa azınlığımızın sesini duyurmak adına bir seçime katılıyoruz. Bugüne kadar sorunlarımızı duymak istemeyen başta Atina’ya, daha sonra 33 yıldır vatandaşı konumunda olduğumuz ve sürekli insan hakları konusunda söylemleri bulunan Brüksel’e güçlü bir ses vermek istiyoruz. Söylemek istediğimiz, bizler yetersiz olan azınlık okullarını yeterli hale getirmek istiyoruz. Çift dilli Türkçe – Yunanca eğitim verecek anaokulları istiyoruz. Vakıflarımızın idaresini istiyoruz. Müftülerimizi ve imamlarımızı kendimiz tayin etmek istiyoruz. Nüfusumuz oranında kamuda görev almak istiyoruz."

25 Mayıs’ta sandığa gidilmesini isteyen Çavuş, "Batı Trakya Türkleri kendine oy verecek. Hep bir ağızdan 'biz de varız' ve 'birlikte daha güçlüyüz' diyecekler. Buna gönülden inanıyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar