Muhalifler’den seçim yorumu: Esed herkesin aklıyla alay ediyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu SMDK Basın Sözcüsü Halid el Salih, Esed yönetimi tarafından gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini umursamadıklarını söyledi. Seçimleri “saçmalık” olarak nitelendiren Salih,...

Google Haberlere Abone ol
Muhalifler’den seçim yorumu: Esed herkesin aklıyla alay ediyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu SMDK Basın Sözcüsü Halid el Salih, Esed yönetimi tarafından gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini umursamadıklarını söyledi. Seçimleri “saçmalık” olarak nitelendiren Salih, “Esed herkesin aklıyla dalga geçiyor” dedi.

SMDK Basın Sözcüsü Salih, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı özel açıklamada Suriye’de Esed yönetimi tarafından gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda çarpıcı ifadeler kullandı. "Beşşar Esed’in meşruiyeti konusunda Suriye halkı son sözünü söylemiştir." diyen Salih, söz konusu seçimlerin hiçbir meşruiyetinin olmadığını söyledi.

“SEÇİM REZALET”

Suriye’de üç yıldan fazla süredir devam eden iç savaş ve çatışmalarda ülkenin âdeta harabeye döndüğünü anlatan Salih, ”Suriye’de şua ana kadar 200 binden fazla şehit var. 9 milyondan fazla insan mülteci oldu. Kimyasal silahlar kullanıldı. 250 bin kişi cezaevlerinde. 350 bin kişi ise kayıp, bunlarla ilgili hiçbir bilgi yok. Suriye’nin alt yapısının tamamı yerle bir olmuş. Böyle bir süreçte gerçekleştirilen bu seçim bir saçmalıktır. Herkesin aklıyla dalga geçmektir. “ diye konuştu.

“SEÇİMLERİ UMURSAMIYORUZ”

Esed yönetiminin gerçekleştirdiği seçimleri umursamadıklarını ifade eden Sözcü Salih,” Bu seçimleri ne muhalifler ne de Suriye halkının umurunda bile değil. Bunun hiçbir meşruiyeti yok. Öte yandan çok sayıda ülkenin hükümetleri ile görüşmelerimiz oldu. Onlar da söz konusu seçimlere hiç önem vermediklerini ifade ettiler.” şeklinde konuştu.

ESED’İ DESTEKLEYEN BÖLGELERDE BİLE SEÇİME KATILIM ÇOK DÜŞÜK

Sözcü Salih, Suriye'den kendilerine gelen raporlarda Esed’in kontrolünde olan ve kendisini destekleyen bölgelerde bile seçimlere katılımın çok az olduğunu aktardı.

Salih şöyle konuştu: “Dikkat çekici bir husus ise yönetime destek veren bazı bölgelerde bile seçimlere katılım oranı neredeyse yok gibiydi. Özellikle Lazkiye’den gelen raporlara göre seçim günü sokaklar tamamen boştu. Esed’i destekleyenlerin neden çıkıp oy kullanmadığını anlamaya çalıştık. Onlardan alınan cevap sonuçları belli bir seçimlere neden gidelim. Aklımızla alay eden bu seçimlere destek verenler olarak neden katılalım, diyorlar.”

SONUCU BELLİ SEÇİMLER, ASKERİ VE SİYASİ ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRMEYECEK

Basın sözcüsü Salih, sonuçları belli olan seçimin siyasi ve askeri olarak hali hazırda çok şey değiştirmeyeceği görüşünü savunuyor.

“Esed dışında bu seçimleri iki rakibinden biri kazansa ne olurdu ?” sorusunu yönelten Salih, “Farz edelim ki Nuri veya Haccar seçimleri kazandı. Ne olurdu? Suriye basını çıkıp Nuri yada Haccar seçimleri kazandı mı diyecek? Hali hazırda ordu, muhaberat ve mezhepsel milisler Esed’in kontrolünde. Bir başkası seçimleri kazansa bile Esed yönetimde kalmaya devam edecek. “ şekline konuştu.

Sözcü, seçimler sonrasında Esed’e yönelik siyasi ve askeri baskıyı artıracaklarını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar