Merkez bankası ile 'nasıl iktidarda kalırız' konuşması hükümeti zora soktu

Polonya'da merkez bankası başkanı ile içişleri bakanı arasında geçen 'seçimleri nasıl atlarız?' temalı konuşmanın sızması ülkede büyük bir tartışma başlattı.İddiaya göre Merkez Bankası Başkanı Marek Belka ile İçişleri Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Merkez bankası ile 'nasıl iktidarda kalırız' konuşması hükümeti zora soktu

Polonya'da merkez bankası başkanı ile içişleri bakanı arasında geçen 'seçimleri nasıl atlarız?' temalı konuşmanın sızması ülkede büyük bir tartışma başlattı.

İddiaya göre Merkez Bankası Başkanı Marek Belka ile İçişleri Bakanı Bartlomiej Sienkiewicz arasında geçen görüşmede, bankanın, hükümetin 2015 seçimlerini kazanması için neler yapacağı üzerinde duruldu. Ayrıca bir işadamı üzerinde nasıl baskı kurulabileceği ele alındı.

Her iki yetkili, konuşma yayınlanırken bağlamından çıkarıldığını ve istişare ettikleri konuların hayata geçirilmediği savunmasını yapıyor.

Muhalefetin, bakanların görevden alınmasını istemesi üzerine Başbakan Donald Tusk, erken seçim sinyali verdi.

KONUŞMAYI YAYINLAYAN DERGİYE BASKIN TEPKİ ÇEKTİ

Öte yandan, merkez bankasının bağımsızlığını tartışmaya açan konuşmayı yayınlayan haftalık Wprost dergisine polis baskını da büyük tepki çekti.

İfade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki yoğun eleştirilen üzerine açıklama yapan Başsavcı Andrzej Seremet, "İstifam gerginliğin azaltılmasına katkı sağlayacaksa buna hazırım. Ama bunun doğru hareket olmadığını düşünüyorum." dedi.

Adalet Bakanı Marek Biernacki ise savcıların çizmeyi aştıklarını söyledi ve böyle bir baskı'nın asla yapılmamış olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Wprost'un skandal konuşma ile ilgili delilleri savcılara teslim ettiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar