Merkel'den, Rusya-Ukrayna gerginliğini düşürmek için diplomasi atağı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne asker yığınağı yaparak kontrolü ele geçirmesi üzerine diplomasi atağı başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Merkel'den, Rusya-Ukrayna gerginliğini düşürmek için diplomasi atağı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne asker yığınağı yaparak kontrolü ele geçirmesi üzerine diplomasi atağı başlattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Merkel, uluslararası hukuku hatırlatarak Putin’e krizin çözülmesi için uluslararası bir komisyon kurulması teklifi yaptı.

Rusya’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde kontrolü ele alması Berlin ile Moskova hattını gerdi. Federal hükümetin gelişmelerden endişeli olduğunu belirten Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, taraflara şiddetten kaçınmalarını ve diplomatik yolları zorlamalarını ilettiklerini açıkladı. Rusya’nın yaklaşımının kabul edilemez olduğunu söyleyen Seibert, Moskova'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade etti.

"Hâlâ diplomatik çözüm için geç değil." diyen sözcü, Almanya’nın bir askeri çözüme sıcak bakmadığını kaydetti. Kırım Özerk bölgesinde Rusça konuşan ve Rus kültürünü yaşayan insanların dillerini ve kültürlerini yaşatma imkânı verildiğini söyleyen Seibert, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyük’ün Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde bunun teminatını verdiğini aktardı. Ukrayna ile Rusya arasındaki baş gösteren Kırım krizi için diplomasi atağı başlatan Merkel, Rusya Devlet Başkanı Putin ile birçok defa telefon görüşmesi yaptı.

Putin’e krizin çözümü için uluslararası komisyon kurulmasını teklif eden Merkel, Moskova’nın teklife sıcak baktığını açıkladı. Federal Başbakan Merkel, Putin’e 1994 yılında Rusya’nın Ukrayna’nın bağımsızlığını ve egemenlik hakkına saygı duyacağını kabul ettiği Budapeşte Anlaşması’nı hatırlattı. ABD Başkanı Barack Obama ile de telefonlaşan Merkel’in Rusya’ya karşı olası yaptırımları ve atılacak adımları konuştuğu ifade edildi.

İlk olarak önümüzdeki Haziran ayında Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan G8 ülkeleri zirvesinin iptal edildiği açıklandı. Ukrayna krizinde inisiyatif alan Almanya, Avrupa Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Konseyi’nin de öncülük ettiği bağımsız bir komisyon kurulmasını istiyor.

ALMANYA, RUSYA’NIN G8’DEN ATILMASINA KARŞI

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kırım krizi sonrası Rusya’nın da aralarında bulunduğu dünyanın en gelişmiş sekiz ülkesinin oluşturduğu G8’den Rusya’nın atılmasını istemesine Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walther Steinmeier karşı çıktı. Steinmeier, G8’in Rusya ile Batı’nın iletişim kurduğu ender yapılardan birisi olduğunu söyledi. Steinmeier, Rusya ve Ukrayna’nın şiddetten kaçınmaları ve diplomatik çözüm için çaba göstermelerini istedi.

ALMANYA, UKRAYNA’YA MADDİ YARDIM YAPACAK

Ukrayna’nın ekonomik ve siyasi olarak reform süreci yaşayacağını söyleyen Hükümet Sözcüsü Seibert, Almanya olarak Ukrayna’nın serbest piyasa ekonomisini güçlendirmesi ve siyasi reformlarını gerçekleştirmesi için yardımcı olacaklarını açıkladı. Seibert, ayrıca Ukrayna’ya maddi yardım için çalışmalar yapıldığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar