Merkel: Türkiye’nin tam üyeliğine yönelik tereddütlerim var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine yönelik tereddütlerini bir kez daha ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Merkel: Türkiye’nin tam üyeliğine yönelik tereddütlerim var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine yönelik tereddütlerini bir kez daha ortaya koydu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, Türkiye’nin AB sürecini, ‘ucu açık, herhangi bir zaman sınırlaması olmayan görüşmeler’ diye nitelendirdi. Geçtiğimiz yıl Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması ve Vize Diyalogu’nun önemli bir adım olduğunu ifade eden Merkel, “Türkiye’nin tam üyeliğine yönelik belli tereddütlerim var. Eleştirel bir bakış açım var. Ama bu süreç ucu açık bir süreçtir. Biz de bu sürecin ilerlemesini istemekteyiz. 23 ve 24. fasılların açılması ve adımların atılmasını destekliyorum.” dedi.

Başbakan Erdoğan da fasılların açılması ve vize muafiyeti görüşmelerinde Almanya’nın destekleyici bir tutum göstermesini istedi.

ÇİFT TARAFLI ENTEGRASYONDA ANLAŞTILAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki Almanya ziyaretinde büyük gürültü koparan ‘asimilasyon’ çıkışından vazgeçtiğinin sinyalini de verdi. Erdoğan, “Asimilasyon, bir toplumun dönüştürülmesi olayıdır ki biz bu konuda zaten Şansölye ile aynı düşünüyoruz. ‘Böyle bir idealimiz, böyle bir düşüncemiz olamaz’ noktasında. Böyle bir düşünce olmadıktan sonra bizin açımızdan böyle bir problem söz konusu değildir.” dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Biz Almanya’da yaşayan tüm vatandaşlarımızın bir defa entegrasyon konusunda kesinlikle olumlu davranmaları gerektiğini hep ifade etmişimdir. Hem kendilerinin hem de Alman toplumunun huzurları için çok çok isabetli olacaktır. Dolayısıyla zaten burada bizim vatandaşlarımızın bu entegrasyonda yapıcı rolleri, bu toplumla olan bütünleşmelerini de rahatlatacaktır.”

Merkel ise Erdoğan’ın Köln’de yaptığı konuşmada kendilerinin ‘asimilasyon’ ile suçlandığı algısının oluştuğunu ifade etti ve şöyle devam etti: “Uyum bir çıkmaz yol değildir. Tek taraflı bir yol değildir. Elbette Almanya’ya gelen insanlar burada Almanca öğreniyorlar. Burada hayatlarını sürdürüyorlar. Uyum aynı zamanda burada uzun süredir yaşayan toplumun da diğer kültürü kucaklamasını gerektirir. Kendilerine saygı ve ilgi duymasını… Her zaman iki taraflı bir ilişkidir bu. Sayın Başbakan Köln’de olduğu gibi, asimilasyon olmaz dediği zaman bir uyarı gibi hissiyata kapılıyoruz. Sanki bu alanda böyle bir çabamız varmış gibi. Farklı etkilerin bir zenginlik teşkil ettiğine inanıyoruz.”

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE REFORM TALEBİ

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda kilitlenmiş durumda olduğunu ifade eden Erdoğan, “Barış amacına yönelik henüz bir adım atamamıştır. Bu işin birinci derecede sorumlusu daimi üyelerdir. Şu anda tıkanmış vaziyettedir.” dedi ve BM Güvenlik Konseyi’nde reforma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Merkel de Suriye’de çözüm için Rusya, Çin ve İran’la çalışmak istediklerini ifade etti. Türkiye ile kıyaslanacak durumda olmasa da 28 bin Suriyeli mülteci aldıklarını belirten Merkel, “Avrupa genelinde destek sağlanması için çaba gösteriyoruz.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki faiz artışı ile ilgili bir soru üzerine “Bağımsız kurum olan Merkez Bankası bu tür adımları atıyor.” dedi.

Faiz artışına karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ama bağımsız bir kurum olduğu için böyle bir müdahaleye hakkım yok.” diye devam etti. Faizle ilgili durumun geçici olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bu konuda B ve C planlarına sahip olduklarını dile getirdi.


“YEREL SEÇİMLER TEST NİTELİĞİNDE”

Başbakan Erdoğan, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin kendileri için bir test niteliğinde olduğunu söyledi.

Erdoğan, “30 Mart’ta yerel seçimler var. Özelliği, kim nereye belediye başkanı olacak, değil. Acaba hangi siyasi parti bu seçimlerden ne kadar oy alacak. Türkiye’de bunun yansıması şu anda budur. Buna ben bir test diyebilirim.” dedi. Erdoğan, AK Parti’nin 2002’den bu yana tüm seçimlerden artan bir trendle başarıyla çıktıklarını dile getirdi.

Almanya’da 17 Aralık’ta kurulan yeni hükümete başarı temennisinde bulunan Erdoğan, “Verimli işbirliğimizin, yeni Büyük Koalisyon hükümeti döneminde güçlenerek süreceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Federal Parlamento’da Türkiye kökenli 11 milletvekilinin yer alması ve devlet bakanlığına ilk kez bir Türk kökenlinin atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “Bu siyasetçilerin başarı öyküleri, genç nesillerimize ilham kaynağı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Almanya’da doğan Türk gençlerinin Alman pasaportu için Türk vatandaşlığını bırakmak zorunda olması uygulamasına son verilmesinden duyduğu memnuniyeti de Merkel’e aktardığını ifade etti.

Bu yaz yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya’daki Türklerin de 7 ayrı noktada oy kullanma şansına sahip olacağını belirten Erdoğan, her tur için oy verme işleminin 4 gün süreceğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar