Merkel, Obama muhaliflerine göz kırptı

Almanya Başbakanı Angela Merkel resmi bir ziyaret için yarın ABD’nin başkenti Washington’a gidiyor. ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek olan Merkel’in programı bir hayli yoğun.Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiği...

Google Haberlere Abone ol
Merkel, Obama muhaliflerine göz kırptı

Almanya Başbakanı Angela Merkel resmi bir ziyaret için yarın ABD’nin başkenti Washington’a gidiyor. ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek olan Merkel’in programı bir hayli yoğun.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiği ortaya çıkan Merkel’in ziyareti bu skandalın gölgesinde geçecek. Almanya’nın karşılıkla olarak iki ülke arasında “istihbari faaliyetlere son verilemesi” teklifini içeren “No-spy” anlaşmasına ise Beyaz Saray tarafından sıcak bakılmıyor.

Rusya ile batı arasında devam eden Ukrayna krizi de masadaki bir başka konuyu oluşturuyor.

Avrupa Birliği’ne nazaran daha sert politikalar takip eden Obama, Almanya’nın ekonomik olarak kuvvetli ilişkileri olan Rusya’ya yaptırımlarda vanayı ne kadar sıkabileceğini soracak.

ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanması beklenen “serbest ticaret anlaşması” da gündemdeki bir diğer başlığı oluşturuyor.

Ancak programda en dikkat çeken konu ise, Merkel’in ABD Ticaret Odası’ndan bir konuşma yapacak olması. Merkel’in kamuya açık tek programı özelliğini taşıyan bu konuşma, “Obama muhaliflerinin kalesi” olarak tanınan ABD Ticaret Odası’nda yapılacak olması Washington’da kafaları karıştırdı.

Ticaret Odası’nın Başkanı Tom Donahue, Başkan’ın Oval Ofisi’ne birkaç yüz metre uzaklıktaki bürosunda Obama muhalifliği yapıyor. ABD Ticaret Odası, son olarak Obama’nın sağlık reformuna karşı 80 milyon dolar para akıtmış ve aleyhte propaganda yanmıştı.

Merkel’in buradaki programının Demokrat Parti çevrelerinden tepki çekdiği haber verildi. ARD’nin internet sitesine konuşan uzmanlar Beyaz Saray’ın bu durumdan rahatsız olduğunu aktardı.

Merkel’in burada bir konuşma yaparak Başkan Obama’ya NSA skandalı konusunda “diplomatik göndermede” bulunmak istediği yorumları yapılıyor. CİHAN

Yorumlar