Meksika'nın başkenti de trafiğe çözüm arıyor

Dünyanın en kalabalık şehirleri arasında bulunan Meksika’nın başkenti Meksiko’da, trafik sorunu her geçen gün artıyor. 20 milyonu aşkın nüfusu ile yaklaşık 25 milyon aracın trafiğe çıktığı şehirde, hükumet yeni düzenlemeler getirmeye...

Google Haberlere Abone ol
Meksika'nın başkenti de trafiğe çözüm arıyor

Dünyanın en kalabalık şehirleri arasında bulunan Meksika’nın başkenti Meksiko’da, trafik sorunu her geçen gün artıyor.

20 milyonu aşkın nüfusu ile yaklaşık 25 milyon aracın trafiğe çıktığı şehirde, hükumet yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

Başkentte 1989 yılından beri trafiğe çıkma kısıtlaması var. 8 yaşından büyük araçların hafta içi 1 gün ve her ay bir Cumartesi günü trafiğe çıkması yasak. Hükumet bu şekilde hem yeni araç kullanımını teşvik ediyor; hem de araç sayısını azaltıp toplu taşımayı artırmayı hedefliyor. Ancak 25 yıldır süregelen bu uygulamanın da artık yeterli olmadığı belirtiliyor. Yeni çıkarılacak kanuna göre başkentte 8 yaşından büyük araçlar için ayda bir olan Cumartesi yasağı ikiye çıkarıldı. 15 yaşından büyük araçlar ise hiçbir Cumartesi günü kullanılamayacak.

İnsan hakları dernekleri ve muhalefet ise uygulamaya karşı. Vergisini ödediği yolu kullanamamak bir hak ihlali olarak görülüyor. Bazı vatandaşlar bu uygulamayı zenginlerin daha rahat seyahat etmesini kolaylaştıracak bir kanun olduğunu savunuyor.

Meksika’da benzinin litre fiyatı 1 dolar ve ikinci el araçlar oldukça ucuz. Hükumetin yeni kısıtlamalara rağmen uzun yıllar trafik sorunu ile mücadele etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor.

CİHAN

Yorumlar