Maliki'nin hava saldırısı talebine ABD cevap vermedi

Irak- Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul ve Tikrit’te kontrolü ele geçirerek başkent Bağdat’a ilerlemesi ve Türk Başkonsolosluğu’ndaki görevlileri rehin alması ABD medyasından geniş bir şekilde yer aldı. Önde gelen gazetelerden...

Google Haberlere Abone ol
Maliki'nin hava saldırısı talebine ABD cevap vermedi

Irak- Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul ve Tikrit’te kontrolü ele geçirerek başkent Bağdat’a ilerlemesi ve Türk Başkonsolosluğu’ndaki görevlileri rehin alması ABD medyasından geniş bir şekilde yer aldı.

Önde gelen gazetelerden The Wall Street Journal gazetesi ‘Militanlar Bağdat’a doğru ilerliyor’ başlığıyla haberi manşetten duyurdu. Habere göre, Irak hükümeti militanların durdurulması için hava sahasını ABD’ye açarak, Obama yönetiminin IŞİD’e operasyon yapmasını istedi. Haberde bu talebe rağmen Beyaz Saray’dan net bir açıklama gelmediği ifade edildi.

IŞİD’in Bağdat’a doğru ilerlemesini manşetten duyuran bir başka gazete New York Times ise haberi ‘Irak ABD’den militanları vurmasını istedi’ başlığıyla duyurdu. Gazete, Irak’ın batısındaki Sünni militanların oluşturduğu tehdidin geçtiğimiz ay yükseldiğini ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin gizlice Obama yönetiminden hava operasyonu düzenlemesini istediğini yazdı. Beyaz Saray kaynaklarının bu talebe herhangi bir karşılık vermediği ifade edildi. NYTimes iç sayfalarda IŞİD örgütünün Türk Konsolosluğu'na girdiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın genelkurmay başkanı ve cumhurbaşkanı ile acilen toplantı yaptığını yazdı.

Washington Post haberini 'Irak’ın kuzeyindeki isyancılar kilit şehirleri ele geçirerek Bağdat’a ilerliyor' başlığıyla verdi. Haberde isyancıların El Kaide’ye yakın olduklarına dikkat çekildi. Gazete, Bağdat’a doğru ilerleyen isyancıların fazla bir direnişle karşılaşmadıklarını ifade etti.

Los Angeles Times, IŞİD örgütünün El Kaide’ye yakınlığına dikkat çekerek, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci’yi ele geçirdiklerini belirtti. Gazete, isyancıların Musul’a girdikten sonra merkez bankasının 420 milyon dolarını kontrollerine aldığını ve Türk Konsolosluğu’na girerek 48 kişiyi rehin aldıklarını yazdı.

CNN televizyonu ise,haberlerinde Irak’ta yaşananların dramatik olduğuna ancak sürpriz olmadığına dikkat çekti. Militanların El Kaide bağlantılı olduklarını vurgulayan CNN, ABD’nin Irak hükümetine nasıl bir destekte bulunacağının net olmadığını belirtti. CİHAN

Yorumlar