Macaristan’da FETÖ’ye karşı gereken adımlar atılıyor

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği, Macaristan'da faaliyet gösteren FETÖ'nün kurumlarına karşı gereken tedbirleri alıyor

Google Haberlere Abone ol
Macaristan’da FETÖ’ye karşı gereken adımlar atılıyor
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Macaristan'da faaliyet gösteren kurumlarına yönelik gereken tedbirlerin alınması için girişimde bulunduklarını söyledi.

Büyükelçi Fakılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişiminden sonra bu kuruluşlara karşı gereken önlemlerin alınması için bazı adımlar attıklarını belirterek, ''Burada iki derneğinin yanı sıra okullarının olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız kendilerini buralardan uzak tutmaya çalışıyor. Özellikle bu son olaydan sonra bunların ne kadar kötü niyetli oldukları açık bir şekilde görüldü. Vatandaşlarımızın çocuklarını bahsedilen okuldan aldıklarını biliyoruz. Talep gelmesi halinde burada bir Türk okulu açılması için girişimlerde bulunabiliriz. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu konuda destek verebilir. Örneğin ilk adım olarak Budapeşte'deki Yunus Emre Enstitüsü'nde çocuklara Türkçe dersi vererek
başlayabiliriz.'' diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Macar medyasını bilgilendirdiğini ve aynı amaçla ülkedeki siyasi parti liderlerini ziyaret ettiğini kaydeden Büyükelçi Fakılı, Macaristan’daki önde gelen gazete ve televizyonlara, Türk halkının demokrasiye nasıl sahip çıktığını anlattığını söyledi.

Olayların başlangıcından bu yana Macar hükümetinin gerçek bir dost gibi Türkiye'nin yanında durduğunu dile getiren Fakılı, ''Macar hükümeti çok olumlu tepki gösterdi. Macaristan Dışişleri Bakanı darbe girişiminin hemen ertesi sabahı Türkiye'yi dost ve müttefik ülke olarak gördüklerini ve ülkemiz ile dayanışma içerisinde olduklarını belirten bir destek mesajı verdi. Ayrıca Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını değiştirmediklerini belirtti. Macaristan’ın bu yaklaşımını şükranla karşıladık. Bir dost ülkeden de bu beklenirdi.'' ifadelerini kullandı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın da Türkiye'ye destek mesajı verdiğini belirten Fakılı, ''Sayın Viktor Orban da Sayın Cumhurbaşkanımıza bir mesaj yolladı. Türkiye'nin büyüklüğünü, stratejik önemini ve Türk-Macar dostluğunu öne çıkaran ifadelerle ülkemize çok güçlü bir dayanışma mesajı verdi.'' dedi.

Büyükelçi Fakılı, Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşlarının da darbe girişimi sonrası büyükelçilik önüne gelerek Türk halkının demokrasi mücadelesini destekleyen bir gösteri yaptıklarını ve bu gösterinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar