Lavrov: İran ve Suriye’de çözümü kutlamak için erken

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basına yaptığı açıklamada İran ve Suriye sorunlarının çözümünü kutlamanın çok erken bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Lavrov: İran ve Suriye’de çözümü kutlamak için erken

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basına yaptığı açıklamada İran ve Suriye sorunlarının çözümünü kutlamanın çok erken bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Suriye ve İran konusunda alınan kararların henüz uygulama aşamasından uzak olduğuna değinen Lavrov, “Suriye’den kimyasal silahların temizlenmesi ile ilgili süreç belirli takvim ayarlamaları ile sürüyor.” dedi.

Plan kapsamında Lazkiye’ye getirilecek zehirli kimyasalların bulunduğu konteynerler, Norveç ve Danimarka’ya ait gemilerle İtalya limanlarında imha işleminin yapılacağı Cape Ray’a yüklenecek ve açık denizlerde imha edilecek. Suriye’de kalan kısım ise 2014 ortasına kadar bulundukları alanda etkisiz hale getirilecek.

Rus Bakan Suriye’de kimyasal silahların imhasının 30 Haziran 2014’e kadar tamamlanacağından emin olduğunu söyledi. Suriye’nin Lazkiye kentine kimyasal silahların imhası ile ilgili teknik malzeme ve kamyonları ulaştıran Moskova lojistik destek çalışmalarına başladı. Akdeniz’de bulunan Rus savaş gemileri de kimyasal silahların taşınmasında güvenlik desteği sağlayacak.

CENEVRE-2’DE BAŞARI GARANTİ DEĞİL

Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikinci uluslar arası konferansın toplanması için birçok şeyin yapıldığını hatırlatan Rus Bakan, “Cenevre-2’de başarı garanti değil. İran nükleer programı konusunda ise sadece ilk aşama koordine edildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, “Birçok şey yapıldı. Ancak kutlama için gerekçe yok. Önümüzde yoğun çalışmalar var. Zafere yürüyüşü kutlamak yerine, iki konu ile ilgili mantıklı bir sonuca ulaşmak için önemli adımları nasıl atacağımızı düşünmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve ABD’nin öncülüğünde hazırlıkları süren Suriye krizinin çözümüne yönelik ikinci Cenevre konferansı ise 22 Ocak’ta yapılacak. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genadi Gatilov, İran’ın katılımı dışında ABD’li ortakları ile konferans katılım listesi konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Rusya, konferansta alınacak kararların uygulanmasında İran’ın desteğinin zorunlu olduğunda ısrar ediyor. Türkiye dahil konferansa 26 ülkeden delegelerin katılması planlanıyor. CİHAN

Yorumlar