Kürt Yönetimi Dış ilişkiler Sorumlusu Mustafa: Federasyon seçeneğimiz masada

Bölgesel Kürt Yönetimi Dış ilişkiler Sorumlusu Fellah Mustafa, kurulması planlanan Irak merkez hükümetinde, istedikleri gibi yer alamamaları durumunda, referanduma gidebileceklerini ifade etti.Cihan Haber Ajansın’a(Cihan) konuşan Fellah Mustafa,...

Google Haberlere Abone ol
Kürt Yönetimi Dış ilişkiler Sorumlusu Mustafa: Federasyon seçeneğimiz masada

Bölgesel Kürt Yönetimi Dış ilişkiler Sorumlusu Fellah Mustafa, kurulması planlanan Irak merkez hükümetinde, istedikleri gibi yer alamamaları durumunda, referanduma gidebileceklerini ifade etti.

Cihan Haber Ajansın’a(Cihan) konuşan Fellah Mustafa, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kürtlerin kendi rızasıyla Irak halkı ile yaşamayı tercih ettiğini belirten Mustafa, Bağdat tarafından zor durumda bırakılmaları halinde, referandumla Irak sınırları çerçevesinde konfederasyona gidebileceklerini söyledi.

Kürt Yönetimi Dış ilişkiler sorumlusu: "Biz Kürt Milleti olarak çok acılar çektik, zulümlere uğradık, elbet bizim de devlet kurmaya hakkımız vardır. Bu bizim doğal bir hakkımızdır. Biz, Irak içinde kendi tercihimiz ile yaşamayı kabul ettik. Şu anda Irak'tan ayrılmayı ajandamıza koymuş değiliz. Bu konuda gizli- saklı bir durumumuz da söz konusu değil. Halkımızın refah seviyesini yükseltmekten başka bir amaç peşinde değiliz. Geçtiğimiz 30 Nisan’da Irak’ta yerel seçimler yapıldı. Eğer bu seçimin sonuçlarına göre, Irak'ta herkesi temsil edecek bir hükümet teşkil edilemez ise, ve geçtiğimiz 8 yılın sorunları çözümsüz bırakılırsa, sine-i millete dönerek referandum yapabiliriz. Bizim halkımızın önüne Irak'taki merkezi hükümete bağlı kalmaya devam, ya da konfederasyona gitme seçenekleri sunma hakkımız var. Bu tercihimize ise herkes saygı göstermeli. "şeklinde konuştu.

BÖLGE PETROLÜ SATIŞINDA HİÇ BİR RİSK YOK

Fellah Mustafa, Bölgesel Kürt Yönetimin’in merkezi Bağdat hükümetinin onayı alınmadan petrol satışı ile ilgili alınan kararda hiç illegal durumun olmadığını savundu.

Türkiye'nin anayasa uzmanları tarafından, defalarca Irak Anayasası’nın petrol satışı ve çıkartılması ilgili maddelerin incelendiğini belirten Mustafa, sözlerine şöyle devam etti: "Biz, Irak Anayasası’na göre aykırı bir adım atmadık. Bağdat'la olan sorunlarımız daha çok siyasidir. Biz, Türkiye ile anlaşmayı imzalamadan önce Irak Anayasası’nı Türkiye'deki anayasa uzmanlarına gösterip petrol satışında bir sorun olup olmadığını araştırdık. Eğer Irak Anayasası’na göre aykırı bir durum olsaydı, Türkiye bizimle 50 yıllık bir anlaşma imzalamazdı. Ben şundan eminim 3 ay sonra bu konuları konuşuyor olmayacağız. Çünkü, dünyada petrole büyük bir ihtiyaç var ve bizim bölge petrolü bu ihtiyaca büyük orada cevap verebilir. Hep beraber bunu göreceğiz. "dedi.

Petrol satışı ile ilgili aldıkları karardan sonra uluslar arası arenada söz geçen bir çok ülke tarafından tebrik mesajlarını aldıklarını belirten Mustafa, her geçen gün söz konusu kararı almaktan ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını dile getirdi.

ABD'NİN TARAFSIZ OLMASINI BEKLİYORUZ

Fellah Mustafa, Türkiye'ye gönderilen petrol üzerine sorun yaşayan Erbil ve Bağdat yönetimi arasında ABD'nin tarafsız bir şekilde tavır almasını beklediklerini söyledi.

ABD'yi Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Erbil'in bütçesini kesmesine sessiz kalmakla eleştiren Mustafa: "Biz ABD'nin tavrı ve düşüncelerine önem veriyoruz. Biz, ABD'nin isteği üzerine Bağdat'a günde 100 bin varil petrol göndermeyi kabul ettik. Ancak Bağdat bizim bu yaklaşımımızı göz ardı edip bütçemizi kesti. ABD ise Bağdat'ın bu tavrına karşı sessiz kalmayı tercih etti. ABD'nin bölgede yakalamak istediği istikrar, bir tarafın mağduriyeti üzerine kurmamalı. Biz sonuçta milletimizin menfaati doğrultusunda cesur bir karar aldık, bu kararı bugün almadıysak, hiçbir zaman alamazdık. "şeklinde konuştu.

ERBİL- LONDRA UÇAK SEFERLERİ 2015'TEN ÖNCE BAŞLAYABİLİR

Fellah Mustafa, Erbil-Londra arasında planlanan uçak seferlerinin, bu yılın ikinci yarısından sonra başlayabileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz ay Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Londra'ya yaptığı ziyaretin çok başarılı şekilde geçtiğini söyleyen Mustafa, sözlerine şöyle devam etti, "Şu anda İngiltere hükümeti ile çok iyi bir ilişkimiz var. Geçenlerde İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanlığı’na bağlı UKEF (İngiltere İhracat Garanti Finansmanı)departmanı ile bir ticari anlaşma imzaladık. Yani bundan sonra bölgeye gelmek isteyen İngiliz firmaları için İngiltere hükümeti tarafından kredi ve sigorta güvencesi sağlanıyor. İlişkilerimizi daha da güçlendirmek için Erbil ve Londra arasında direkt bir hava yolu kurmak istedik. Bu konuda da iki taraf mutabakat sağlanmıştır. Bu yılın ikinci yarısından sonra Erbil ve Londra uçak seferleri başlayabilir."

PYD VE BEŞAR ESED REJİMİ İLE İLİŞKİMİZ YOK

Fellah Mustafa, Suriye'de PYD'nin kurduğu hükümet kantonları ve Beşşar Esed rejimi ile hiçbir ilişkilerinin bulunmadığını belirtti. PYD'nin tek taraflı karar aldığını ifade eden Mustafa, Suriye Kürtlerinin tek grup halinde hareket etmeleri durumunda ise kendilerine destek vereceklerinin altını çizdi.

Mustafa ayrıca bir gün Bölgesel Kürt Yönetimi’nin dışişleri bakanı olmasını da ümit ettiğini ve Kürtlerin buna hakları olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar