Kosova, yurtdışında savaşmayı yasakladı

Suriye'deki iç savaşa Balkan ülkelerinden vatandaşların da katılması hükümetleri önlem almaya sevk etti.

Google Haberlere Abone ol
Kosova, yurtdışında savaşmayı yasakladı

Suriye'deki iç savaşa Balkan ülkelerinden vatandaşların da katılması hükümetleri önlem almaya sevk etti. Kosova Meclisi'nde dün kabul edilen yasa ile "yurtdışında savaşmak, savaşa insan götürmek, finansal destek vermek ve yurtiçi ve yurtdışında terör örgütü olarak sınıflandırılan gruplara katılmaya" ağır cezalar geldi. Bu kapsamda savaşa katılanlar için 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor.

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Recebi, mecliste yeni düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, Suriye savaşına katılan çok sayıda Kosova vatandaşının olduğunu altını çizerek, “Bu savaşta çok sayıda Kosova vatandaşı öldürüldü. Böyle bir yasa ülkenin güvenliği için gerekli.” dedi.

Arnavutluk Meclisi de benzer bir yasayı 2 hafta önce geçirmişti. Yasanın kabulünün ardından güvenlik güçleri bu hafta Tiran, Elbasan, Librazhd ve Pogradec şehirlerinde eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda, aralarında cami imamlarının da olduğu 7 kişi tutuklandı, 5 kişi hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. İddiaya göre sanıklar, Suriye'deki savaş için 50 Arnavut vatandaşını götürdü.

Gazeta Shqiptare'nin (Arnavut Gazetesi) haberine göre, arananlardan biri Bursa'da ikamet ediyor. Gazeteye röportaj veren şahıs ise suçlamaları reddetti ve Suriye'deki savaşla hiçbir bağlantısının olmadığını vurguladı. Şahıs, Türkiye’de siyasi sığınma isteyeceğini belirtti. CİHAN

Yorumlar