Kolombiya’da çözüm süreci ikinci evresine girdi

Kolombiya hükümeti ile Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yürütülen barış sürecinde ikinci evreye geçildi. Yaklaşık 50 yıldır devam eden çatışmalarda, iki tarafın da işlediği insanlık suçlarını araştırmak...

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya’da çözüm süreci ikinci evresine girdi

Kolombiya hükümeti ile Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yürütülen barış sürecinde ikinci evreye geçildi. Yaklaşık 50 yıldır devam eden çatışmalarda, iki tarafın da işlediği insanlık suçlarını araştırmak için ortak komisyon kuruluyor.

Geçen yıl başlatılan ve başarıyla yürütülen barış görüşmelerinde, silahların susmasından sonra hasar tespit aşamasına geçildi. Hükümet ve FARC temsilcileri tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, mağdur ailelerin belirlenmesi ve haklarının iadesi konusunda, iki tarafın on temel prensipte anlaşma sağladığı belirtildi.

Ayrıca gizli formatta çalışacak komisyona, mağdur yakınlarının da iştirakı sağlanarak sivil toplum temsilcilerinin çözüm sürecinde yer alması sağlandı.

Çözüm sürecine ilişkin Kolombiya hükümetini temsilen konuşan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Humberto de la Calle, “Üzerinde uzlaşma sağlanan bu ilkeler, ne Kolombiya tarihinde ne de dünyanın başka bir ülkesinde yürütülen barış süreçleri içerisinde yer almıyor.” diyerek uzlaşmanın son evresinde kalıcı barışın inşasına hızla geçileceği bilgisini verdi.

CİHAN

Yorumlar