Kırım, Ukrayna'nın Parçasıdır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye için önemli olan Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, huzuru, istikrarı ve refahıdır.

Google Haberlere Abone ol
Kırım, Ukrayna'nın Parçasıdır

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Kırım'daki son gelişmelerle ilgili soruyu cevapladı. Davutoğlu, "Kırım, Türkiye açısından Ukrayna'nın Türkiye’ye açılan kapısı olarak önemlidir. Hem de oradaki Tatar soydaşlarımız ve Türkiye’nin oradaki kültürel mirasları bakımından önemlidir. Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın tamamının istikrara kavuşması en büyük isteğimizdir." şeklinde konuştu.

Kırım'ın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bir parçası olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz. Kırım’da farklı etnik, kültür ve dini kimlilerden gelen grupların yan yana, barış, huzur, karşılıklı saygı içinde yaşamaları Kırım’ı örnek bir bölge haline getirecektir. Biz Türkiye olarak Kırım’daki tüm etnik ve dini liderlerine çağrıda bulunuyoruz. Bir araya gelin, Kırım yarımadasını bir barış istikrar ve refah bölgesine halinde, Ukrayna’nın da kalkınmasına, diğer bütün komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmasında bir köprü olarak değerlendirin. Bu konudaki çabalarımızı sürdüreceğiz."

Bakan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya bir ziyaret planladığını sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta iki toplumun müzakerecilerinin karşılıklı olarak Atina ve Ankara'yı ziyaretlerini de değerlendiren Ahmet Davutoğlu, "Müzakerelere psikolojik olarak çok pozitif etki yapacak bir gelişmedir." dedi. Davutoğlu, bu ziyaretlerin daha da derinleştirilerek devamlı bir şekilde sürdürülmesini faydalı gördüklerini ifade etti. Davutoğlu, "Kıbrıs adası her iki topluma aittir. Kıbrıs Cumhuriyeti, 1959-60 anlaşmalarıyla her iki toplum tarafından kurulmuştur. Bugün bu sorunu da aşacak olan her iki toplumun da iradeleridir. Türkiye ve Yunanistan da bu iradelere destek verir." dedi. CİHAN

Yorumlar