Kırgızistan Kültür Bakanı Rayev: Türk okulları bizim için altın değerinde

Türkçe Olimpiyatları Kırgızistan finaline katılan Kırgızistan Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, Türk müteşebbislerin ülkesinde açtıkları okulların, kendileri için altın değerinde olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan Kültür Bakanı Rayev: Türk okulları bizim için altın değerinde

Türkçe Olimpiyatları Kırgızistan finaline katılan Kırgızistan Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, Türk müteşebbislerin ülkesinde açtıkları okulların, kendileri için altın değerinde olduğunu söyledi. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında bu yıl 12.si düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları’nın Kırgızistan finalinde konuşan Bakan Rayev, “ Türk okulları bizim için altından daha değerli. Çünkü, madendeki altın elbet bir gün tükenecektir; ama ilim ve bilim madeni sonsuzdur.” dedi.

Türkçe Olimpiyatları’nın Kırgızistan finali, başkent Bişkek’teki ülkenin en büyük kültür sarayı Milli Filarmonya’da yapıldı. Kırgız milli gösterisi ve akabinde iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan tören, renkli görüntülere sahne oldu. Milli kıyafetli Kırgız öğrencilerin birbirinden renkli gösterileri göz kamaştırdı.

Büyük bir coşkunun yaşandığı gecede konuşan Bakan Sultan Rayev, “Türk okullarının eğitime yaptığı yatırım altından da daha değerlidir. Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları’nın Kırgızistan’ın eğitimine yaptığı yatırımlar ‘diğer’ şirketlerin altın madenine yaptığı yatırımdan daha değerlidir, çünkü madendeki altın elbet bir gün tükenecektir; ama ilim ve bilim madeni sonsuzdur.” diye konuştu.

GENÇLERİMİZE İYİ AHLAK ÖĞRETİLİYOR

Programda bir konuşma yapan Milletvekili Kurmanbek Dıykanbayev ise “ Bizim dil ve kültürden önce Allah’ımız birdir. Türk okullarında sadece iyi eğitim verilmiyor, bizim gençlerimize iyi edep ve ahlak da öğretiliyor. İnanıyorum ki 5-10 sene sonra bu okulların mezunlarından milletvekilleri, 15 yıl sonra ise cumhurbaşkanı ve başbakanlar çıkacaktır.” dedi.
Gecede Kırgızca konuşan Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı da ”Kırgızistan’da 1992 yılından beri 22 yıllık süreçte Sebat Eğitim Kurumlarına gösterilen destekten ötürü, Kırgız halkına şükranlarımı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şarkı, şiir ve halk oyunları gösterisinden sonra dereceye giren öğrencilere madalyaları takdim edildi. Renkli görüntülere sahne olan program, öğrencilerin birlikte seslendirdikleri “Yeni bir dünya kuruyorlardı” şarkısıyla son buldu.

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, bu yıl "Uluslararası Dil ve Kültür Festivali" adı altında
31 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Birleşmiş Milletlere kayıtlı 196 ülkenin 150'sinden 2 bin 500 finalist öğrencinin katılacağı 12.Uluslararası Dil ve Kültür Festivali “Birleşen Gönüller” sloganıyla Türkiye'nin 81 ili ve 150 sahnesinde yapılacak.
CİHAN

Yorumlar