Kılıçdaroğlu, Avrupa’daki STK’lardan İhsanoğlu için destek istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK) ile bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu için destek istedi. Bu amaçla iki günlük Almanya ziyareti...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu, Avrupa’daki STK’lardan İhsanoğlu için destek istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK) ile bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu için destek istedi. Bu amaçla iki günlük Almanya ziyareti gerçekleştiren CHP lideri, ziyaretin ikinci günü temaslarına, Neuss’taki Swissotel’de işadamlarıyla kahvaltılı toplantıyla başladı.

Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ardından Köln’de bulunan Antakya Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ederek cemaat önderleriyle görüş alışverişinde bulundu. Burada cemiyetin sosyal işler sorumlusu Nebil Bayrakçıoğlu Kılıçdaroğlu’na kiliseyi gezdirdi, çeşitli bilgiler verdi. Kılıçdaroğlu ardından, geleneksel şekilde dilek tutup mum yaktı. Ardından bir konuşma yapan Bayrakçıoğlu, Suriye’de önceki yıl kaçırılan iki din adamları için destek istedi, Türkiye’de Hıristiyanlara da din dersi hakkı, Hıristiyanların fişlenmemesi, parti ve STK’ların söylemlerinde hiçbir grubu ötekileştirmemesi gibi talepleri sıraladı.

"ÖFKE DİLİNİ KULLANANLARA 'YETER' DİYEBİLİRSEK HUZUR GELİR"

Kılıçdaroğlu ise “Farklılıkları zenginlik olarak gördüğümüzde barışı hep birlikte tesis edebiliriz. Eğer insan Allah’ın yarattığı en değerli varlıksa onu baş tacı yapmalıyız. Almanya’daki huzurun Trabzon’da, Diyarbakır’da da görmek istiyoruz. Öfke dilini kullananlara yeter artık diyebilirsek ülkemiz huzura kavuşur.” dedi. Kılıçdaroğlu, çatı aday İhsanoğlu’nun barış için laikliğin önemine yaptığı vurguya dikkat çekti.

"İNANÇLARI YERİNE GETİRME ÖNÜNDE HİÇBİR ENGELİ KABUL ETMEMELİYİZ"

Ardından Köln’deki Süryani Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nu kilise heyeti başkanı İbrahim Alıcı ve çok sayıda Süryani vatandaş ağırladı. Almanya’da 120 bin, Avrupa’da 500 bin Süryani’nin yaşadığını bildiren Alıcı, “Türkiye’yi yürekten seviyoruz. “gavur” kelimesinin Türk insanının hafızasından silinmesini diliyoruz.” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise her inanca, her kimliğe saygı göstermenin insanlığın gereği olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Laiklik aslında inançların güvencesidir. İnançları yerine getirme önünde hiç bir engeli kabul etmemeliyiz.” dedi. Alıcı, Kılıçdaroğlu’na bir plaket takdim etti, sonra da kiliseyi gezdirdi.

"OY KULLANIRKEN TERCİHİNİZİ HERKESİ KUCAKLAYAN ÜSLUPTAN YANA YAPIN"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gönderme yapan Kılıçdaroğlu, “Güzel bir dil kullanmalıyız. Herkesi kucaklayan bir dil kullanmalıyız. Ülkemizi de bilge insanlar yönetsin. Ülkemizi, şiddet dilini kullanmayan, öfke dilini kullanmayan, toplumu ayrıştırmayan, herkesin çimentosu olan, bir anlamda demokrasimizin, demokratik, lalik, sosyal hukuk devletinin güvencesi olan birisi kanalıyla ülkemizi yönetelim. Bu çerçevede hepimizin sorumluluğu var. Ülkesini seven Almanya’da yaşayan sizlerin de sorumluluğu var. Yarın sandığa gidecek, oy kullanacaksınız. Tercihinizi ahlaktan, dürüstlükten, herkesi kucaklayan bir üsluptan yana yapmanızı istiyorum.” ifadelerini kullandı.

DİTİB KÖLN MERKEZ CAMİİ’Nİ GEZDİ, DİTİB ANI DEFTERİNİ İMZALADI

Daha sonra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln’de inşa ettirdiği Merkez Camii ve DİTİB Genel Merkez kompleksine geçen Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet cami inşaatında incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu’na inşaat hakkında bilgiler veren DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er ve Genel Sekreter Suat Okuyan, yaşanan mahkeme sürecinin de etkisiyle inşaatın bitişinin geciktiğini aktardı. Kılıçdaroğlu DİTİB Genel Merkezi’nde ayrıca DİTİB anı defterini imzaladı.

Daha sonra Köln’de Almanya Alevi Birlikleri (AABF) genel merkezine geçen Kılıçdaroğlu, AABF ve AABK yöneticileriyle görüşme yaptı. CHP lideri Almanya’da son olarak Swissotel’de gerçekleştirilen “Anadolu inanç ve kültür buluşması” toplantısında çeşitli STK yöneticilerine hitap edecek. CİHAN

Yorumlar