Kerry'den Ukraynalı muhaliflere destek

Münih Güvenlik Konferansı'nda ‘Transatlatik Rönesans’ paneline ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, transatlantik ortaklığın önemine vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kerry'den Ukraynalı muhaliflere destek

Münih Güvenlik Konferansı'nda ‘Transatlatik Rönesans’ paneline ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, transatlantik ortaklığın önemine vurgu yaptı. Kerry, Almanya’da merakla beklenen NSA istihbarat biriminin yasa dışı yaptığı dinleme ve veri toplama konusunda tek kelime etmedi. "Avrupasız güçlü bir Amerika ve Amerika’sız güçlü bir Avrupa olmaz.’’ mesajı veren Kerry, Ukrayna’daki Avrupa taraftarı gösterilerini desteklediklerini ifade etti.

Demokrasi ve Avrupa’nın geleceği mücadelesinin hiçbir yerde olmadığı kadar Ukrayna’da önemli olduğunun altını çizen Kerry, Ukraynalıların büyük kısmının ülkesinde özgürlük ve refah içinde yaşamak istediklerini söyledi. Ukrayna’daki göstericilerin kendilerine beklentilerine ulaşmak için yardım eden partnerleriyle çalışma hakkı için mücadele ettiğini savunan Kerry, Rusya ve diğer devletlerin komşu ülkelerinin Avrupa’ya entegre olmasını kayıp olarak değerlendirmemelerini istedi.

Konferansta bir panelde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna konusunda Batı'yı ikiyüzlülükle suçladı. Batı'nın eylemcilerin hükümet binalarını ve polise saldırmasına tolerans gösterdiğini ileri süren Lavrov, bu tür eylemlerin Avrupa ülkelerinde olduğunda hemen uyarı geldiğini kaydetti. Lavrov Avrupa Birliği ve NATO’nun Ukrayna’yı dış politikasını belirleme konusunda serbest bırakmadığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Almanya'nın başkenti Berlin'de insan hakları başta olmak üzere Suriye, Afganistan, Sudan ve Afrika’daki gelişmeler hakında görüştüklerini söyledi.

Münih’te dün akşam John Kerry, Sergey Lavrov ve Özel Temsilci El Ahdar el İbrahimi'nin de katılımıyla Suriye meselesini ele aldıklarını ifade eden Ban, "Yaklaşık üç yıldır Suriye’de bir kriz var. Bu krizin nasıl bu boyutlara geldiğini ve neden çözüm bulunamadığını görüştük." dedi. CİHAN

Yorumlar