Kerry: Irak zorlu bir dönemeçten geçiyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bağdat temaslarının ardından bugün Erbil'de Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Görüşmeye Kürtlerin Irak Cumhurbaşkanı adayı muhalefet Kürt Partisi Goran (Değişim) hareketi...

Google Haberlere Abone ol
Kerry: Irak zorlu bir dönemeçten geçiyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bağdat temaslarının ardından bugün Erbil'de Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Görüşmeye Kürtlerin Irak Cumhurbaşkanı adayı muhalefet Kürt Partisi Goran (Değişim) hareketi başkanı Noşirvan Mustafa’nın da hazır bulunması dikkat çekti.

Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin birçok yerini ele geçirmesi gündemli olarak Irak’a geldi. Dün gerçekleştirilen Bağdat ziyareti sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün Erbil’e geldi.

Kerry, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ve Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa tarafından karşılandı.

Kerry buradan beraberindekilerle birlikte Erbil’de hükümete ait olan Beyaz Ev’e geçti. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Irak'ta cumhurbaşkanlığı konusunu da gündeme geldiği görüşmede Kürtlerin adayı olan Goran (Değişim) hareketi başkanı Noşirvan Mustafa’nın görüşmede olması dikkat çekti.

Kerry, hem Irak hem de Kürt çıkarlarını temsil edecek güçlü bir cumhurbaşkanı seçilmesi için Barzani'den katkı istediği belirtildi. Kürt liderlerle IŞİD’e karşı alınacak önlemler başta olmak üzere yeni kurulacak Irak hükümetti hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

IRAK ZORLU BİR DÖNEMEÇTEN GEÇİYOR

Görüşmede Irak’ın zorlu bir dönemeçten geçtiğini belirten Kerry, “Irak’ta yaşanan sorun hepimizi ilgilendiriyor” dedi. Peşmerge’nin bölge güvenliğini sağlamasından dolayı Barzani’ye teşekkür eden Kerry, “Bölgede güvenli bir hat oluşturdular. Bugün burada Irak’ı bu zor durumdan nasıl çıkaracağımız konusunda burada görüş alış verinde bulunacağız.” dedi.

YENİ BİR IRAK’LA YÜZ YÜZEYİZ

Yeni bir Irak’la yüz yüze olduklarına dikkat çeken Mesud Barzani ise Irak ta olaylar çok hızlı geliştiğine vurgu yaptı. Barzani, Irak’ın içinde bulunduğu durumda çıkması için herkesin desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yoğun güvenlik önlemleri altında Erbil’e gelen Kerry, basına kapalı olarak temaslarını sürdürüyor. Kerry, Irak ziyareti kapsamında dün Irak Başbakanı Nuri El Maliki başta olmak üzere Sünni liderlerle bir araya gelmişti. CİHAN

Yorumlar