KEİPA Rusya zirvesinde yerel yönetimlerin işbirliği masaya yatırıldı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA), Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu 43.

Google Haberlere Abone ol
KEİPA Rusya zirvesinde yerel yönetimlerin işbirliği masaya yatırıldı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA), Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu 43. toplantısı Rusya Federasyonu başkenti Moskova'da gerçekleşti. "KEİ üye devletleri arasındaki bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesinde yerel yönetimlerin rolü" konusu müzakereye açılan toplantıda Türkiye'yi TBMM milletvekilleri İhsan Şener (AKP) ve Altan Tan (BDP) temsil etti. Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya ve Sırbistan’dan ülke temsilcileride toplantıda yer aldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Rusya parlamentosu alt kanadı Duması Birinci Başkan Yardımcısı İvan Melnikov, KEİPA’nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin bir parçası olduğunu ifade etti.

Toplantıya Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ni (TDBB) temsilen Genel Sekreter Mustafa Başkurt katıldı. Başkurt, konuşmasında kardeş şehir ilişkilerine vurgu yaparak, diyalogların protokolde kalmamasını istedi. Başkurt, "KEİPA üyesi ülkelerin birçoğu TDBB’nin de üyesidir. Azerbaycan'da Adalet Bakanlığı Belediyelerle işbirliği merkezi başkanı bizim eş başkanımızdır. Azerbaycan'la özellikle deneyim paylaşımı anlamında birçok program yürüttük. Romanya ile de işbirliğimiz vardır.” dedi.

Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Tataristan Cumhuriyeti, Başkurdistan, Dağıstan Cumhuriyeti ve Moldova’dan bir çok belediye ile işbirlikleri olduğuna değinen Başkurt, “Kardeş şehir ilişkilerinin sadece kardeş şehir protokolüyle kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyada yerel yönetimlerin sorunları aşağı yukarı her yerde aynı. Bunun ortak çözüm yolları var. Bunlardan istifade edilmesi karşılıklı bilgi deneyim paylaşımı yoluyla bunların daha hızlı çözülmesi bu anlamda da KEİPA ile işbirliği içerisindeyiz. Bugünkü alınacak bu kararla bu raporun uygulanmasında biz TDBB olarak katkı sağlamak istiyoruz. Bu konuda sizinle işbirliğine açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Başkurt TDBB’nin dünyanın 26 ülkesinden 1000 üzerinde üyesi olan bir kurum olduğu ve NALAS'la (Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı) ile işbirlikleri olduğu, Rusya Federasyonu yerel yönetimleri ile Türkiye yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ile görüşen Mustafa Başkurt, toplantı ve TDBB hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

“KEİ üye devletleri arasındaki bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesinde yerel yönetimlerin rolü” konulu KEİPA toplantısı, Rusya Federasyonu Federal Asamblesi Devlet Duması Birinci Başkan Yardımcısı İvan Melnikov tarafından verilen akşam yemeğinin ardından sona erdi. CİHAN

Yorumlar