Kazakistan, Astana’nın başkent oluşunun 16. yıl dönümünü kutluyor

Kazakistan'da Astana’nın başkent oluşunun 16. yıl dönümü ülke genelinde kutlanıyor.Astana Günleri adı altında Astana’nın Kazakistan’a başkent oluşunun 16. yıl dönümü münasebetiyle Astana’da 130 etkinlik düzenlendi. 1-7 Temmuz...

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan, Astana’nın başkent oluşunun 16. yıl dönümünü kutluyor

Kazakistan'da Astana’nın başkent oluşunun 16. yıl dönümü ülke genelinde kutlanıyor.

Astana Günleri adı altında Astana’nın Kazakistan’a başkent oluşunun 16. yıl dönümü münasebetiyle Astana’da 130 etkinlik düzenlendi. 1-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Astana’da Türk şirketleri tarafından inşa edilen Kazakistan Tarih Müzesi ile Nazarbayev Kütüphanesi ve Müzesi'nin açılışlarını bizzat Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaptı.

Kutlamaların Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in doğum günü olan 6 Temmuz’a denk gelmesi ayrı bir önem arz ettiğinden şehirde büyük bir kutlama yapıldı. Şehrin üç farklı noktasında havai fişek gösterinin yanında Astana Opera ve Balet Binası önünde de muhteşem 4D gösterisi yapıldı. Çevre illerin halkının da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler bugün sona erecek.

Astana Valiliği 6 Temmuz’da dünyaya gelen çocukların ailelerine yardımda bulundu. Bu yıl 6 Temmuz'da dünyaya gelen 28 kız ve 33 erkek çocuğun ailesine para yardımının yanında çocuk arabası ve giyim yardımında bulunuldu. Bazı aileler Nazarbayev’in hurmetine çocuklarına bu ismi verdi.

PUTİN VE LUKAŞENKO’DAN TEBRİK TELEFONU

74 yaşına giren Nazarbayev’i ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin telefonla arayarak kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Nazarbayev’i telefonla arayarak kutladığını duyurdu.

NAZARBAYEV: ASTANA KAZAKİSTAN TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA

Astana Günleri kutlamaları resepsiyonuna katılan Nazarbayev, Astana’nın 20. yüzyılda 10 yıl içinde inşa edilmiş tek başkent olduğunu söyledi. Bağımsızlığın ve devletin sembolü haline gelen Astana’nın kalkınmasının halkın ve memleketin kalkınmasıyla direkt alakalı olduğunu ifade eden Nazarbayev, Astana’nın Kazakistan tarihinde yeni bir sayfa açtığını ve geleceğe güvenle baktıklarını kaydetti.

Nazarbayev, tören sonunda Astana’nın kalkınması ve tanıtımında emeği geçen Sembol İnşaat Genel Müdürü Fettah Tamince, Astana Opera ve Balet Tiyatrosu Müdürü Tölegen Muhamedjanov ve Modern Sanat Müzesi Müdürü Nelly Shivrina’ya fahri vatandaşlık madalyası takdim etti.

Kazakistan’ın başkenti 1997 yılında Almatı’dan Astana’ya değiştirilmesi kararı alındıktan sonra Astana 1998’de Kazakistan’a başkent oldu. Kazakcada başkent anlamına gelen Astana’nın başkent oluşu münasebetiyle ülke genelinde kutlamalar yapılıyor. CİHAN

Yorumlar